Covid-19 ruši rekorde: Število okuženih preseglo 20 milijonov

Foto: epa

V svetu je bilo z novim koronavirusom okuženih skupno že preko 20 milijonov ljudi, od tega več kot polovica na obeh celinah Amerike. Virus je do sedaj zahteval 736 tisoč žrtev, stopnja umrljivosti je tako 3,66 odstotna. Po državah je največ okuženih v ZDA, Braziliji, Indiji in Rusiji. Najvišja stopnja smrtnosti je bila zabeležena v Jemnu, Veliki Britaniji in Italiji. Glede na celino se virus še vedno najbolj širi v Latinski Ameriki in na Karibih, Aziji in Severni Ameriki.

Število okuženih s koronavirusom še vedno narašča. Po doslej zbranih podatkih je preseglo 20 milijonov okuženih, med njimi pa je umrlo 3,66 odstotka ljudi, kar številčno pomeni 736 tisoč žrtev. Največ okuženih je v ZDA, kjer je število preseglo 5 milijonov, na drugem mestu je Brazilija s tremi milijoni okužb, sledi ji Indija s skoraj 2,3 milijoni okužb in Rusija, kjer je bilo okuženih skoraj 900 tisoč prebivalcev. ZDA in Brazilija sta tako skupno dosegli 40 odstotkov vseh okužb.

Največ smrti zaradi koronavirusa je bilo zabeleženih v ZDA (163 tisoč), Braziliji (101 tisoč), Mehiki (53 tisoč) in v Veliki Britaniji (46 tisoč). Največja stopnja  smrtnosti okuženih je bila zabeležena  v Jemnu (28,28 odstotka), Veliki Britaniji (14,87 odstotka), Italiji (14,04 odstotka), Belgiji (13,24 odstotka) in na Madžarskem (12,79 odstotka). Največ okuženih pa si je zaradi bolezni opomoglo v Braziliji, ZDA in Indiji.

Foto: epa

Pandemija se je počasi pričela stabilizirati
Pandemija koronavirusa se je v svetu pričela stabilizirati in se po poročanju STA več ne pojavljajo eksponentne rasti okužb, kar lahko pripišemo varovalnim ukrepom in možni prekuženosti. Vsak nov milijon okužb od sredine julija se sedaj pojavi na vsake štiri dni. Na začetku je virus za prvi milijon okužb potreboval 94 dni od prvega potrjenega primera v Wuhanu na Kitajskem. Deset milijonov okužb pa je bilo zabeleženih 86 dni kasneje, nakar se je število potrjenih primerov podvojilo v mesecu in pol.  Virus se trenutno najhitreje širi v Latinski Ameriki in na Karibih, kjer so doslej že zabeležili 5,6 milijona okužb in preko 200 tisoč smrtnih primerov. V tej regiji so samo v zadnjem tednu zabeležili več kot 576 tisoč novih okužb.

Foto: epa

Azija je na drugem mesto po številu novih okužb v zadnjem tednu, kjer jih je bilo skoraj pol milijona, sledita ji Kanada in ZDA (379 tisoč), Evropa (154 tisoč), Afrika (90 tisoč), Bližnji vzhod (skoraj 75 tisoč) in Oceanija (3300).  Po posameznih državah se virus najhitreje širti v Indiji, kjer je bilo samo v zadnjem tednu zabeleženih preko 400 tisoč novih okužb, sledijo pa ji ZDA s 376 tisoč novimi okužbami. Uradni podatki pa sicer povedo le potrjene primere okužb, medtem ko je v številnih državah dejansko število okužb še višje, saj je med njimi ogromno takšnih, ki nimajo zadostnih sredstev, ki bi lahko krila stroške testiranja.

Sara Kovač