fbpx

Covidni ukrepi po kitajsko: Samo en član gospodinjstva gre lahko vsak tretji dan po živila

Foto: epa

Kitajska je v torek uvedla ukrepe zaklepanja zaradi novega koronavirusa na območju Yenana, kjer živi več deset milijonov prebivalcev, in je približno 300 kilometrov oddaljeno od mesta Xi’an, kjer so pred dnevi uvedli nekatere stroge ukrepe zaklepanja.

Država se manj kot 40 dni pred zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu sooča z rekordnim številom novookuženih s covidom-19.

Na Kitajskem so pred uvedbo nedavnih ukrepov poročali o 209 novih okužbah s covidom-19, kar predstavlja največ zabeleženih okužb v enem dnevu v zadnjih 21 mesecih.

V mestu Xi’an s 13 milijoni prebivalcev, na severu države, so po skoku števila okuženih že sedmi dan v veljavi strogi ukrepi zapiranja. Obseg zaprtja v Xi’anu je največje na Kitajskem po izbruhu virusa v Wuhanu, ki se je nato kmalu razširil po celem svetu. V tem mestu ima samo en član gospodinjstva pravico vsak tretji dan iti po živila. Prepovedano je gibanje osebnih vozil, zaprte so vse trgovine razen teh, ki prodajajo nujno blago, uvedena pa je bila tudi velika dezinfekcija celotnega mesta.

Foto: epa

Ob uvedbi ukrepov je bilo prebivalcem naročeno, da naj ostanejo v svojih domovih, podjetja pa naj se zaprejo. Kitajske oblasti že od lani izvajajo strategijo “zero covid” (nič primerov okužbe s covidom) z nalogo, da čim bolj zmanjšajo pojav novih primerov okužb. V času, ko se bližajo zimske olimpijske igre v Pekingu, ki bodo potekale od 4. do 20. februarja 2022, je Kitajska podvojila nadzor in sprejema drastične ukrepe, takoj ko se pojavi žarišče okužbe.

Pojavljati so se pričele kritike
Življenje v državi je od pomladi 2020 skoraj normalno, zaznan porast okužb namreč običajno premagajo v nekaj tednih. Številni prebivalci Xi’ana so na družbenih omrežjih začeli kritizirati stroge ukrepe in se pritoževati, da nimajo dovolj hrane. Oblasti na drugi strani vztrajajo, da je kljub strogemu nadzoru za vstop v mesto Xi’an oskrba s hrano stabilna. Dvomi v resničnost izjave kitajskih oblasti očitno še naprej ostajajo. Eden od prebivalcev je namreč po poročanju Kurirja zapisal: “Ne bom več poslušal, da je vse dobro. Ni dovolj, da je hrane v izobilju, če se te ne da ljudem.”

Sara Kovač