[Video] Brutalna cenzura na Kitajskem: Takoj ko so na televiziji omenili izginulo tenisačico, je sledil mrk!

Foto: Printscreen/epa

Kitajski komunistični uradniki so v ponedeljek onemogočili predvajanje CNN-a prek satelita, ko je bilo na vrsti poročanje o izginotju kitajske teniške igralke Peng Shuai, potem ko si je drznila javno spregovoriti o tem, da je bila žrtev spolne zlorabe storilca, ki sodi v sam politični vrh. 

V ponedeljek je bilo po poročanju Breitbarta onemogočeno predvajanje CCN-ove jutranje oddaje New Day morning show. To se je najverjetneje zgodilo, da kitajski državljani ne bi videli novic o pogrešani teniški igralki, ki je obtožila visokega vladnega uradnika, da jo je leta 2018 posilil.

Spomnimo. Na začetku tega meseca je Shuai prek priljubljenega kitajskega socialnega omrežja Weibo sporočila, da jo je nekdanji podpredsednik kitajske vlade Zhang Gaoli prisilil v spolne odnose. Njen uporabniški račun je bil kaj kmalu zatem ukinjen, za teniško igralko pa se je izgubila vsaka sled. Prejšnji teden se je pojavila na vladnem videoposnetku, s čimer je želel komunistični režim navzven pokazati, da naj bi bilo z njo vse v najlepšem redu.

Foto: Printscreen

Kitajskim gledalcem sporočili, da naj bi izginil signal
Ko je pričel ameriški CNN obsežno poročati o zadevi, je kitajska oblast poskrbela za to, da se predavanje v državi onemogoči. Takoj ko je bilo v oddaji omenjeno ime Shuai, je namreč izginila slika in se je pojavil zapis: “Ni signala, prosim počakajte.” CNN je hitro odkril, da je njegovo oddajanje na Kitajskem onemogočeno. Sovoditelj jutranje oddaje John Berman je gledalcem v Ameriki povedal, da je bil CNN na Kitajskem umaknjen in da so se kitajskim gledalcem pokazale barvne črte na ekranu.

“Pod tvojim obrazom,” je dejal Berman, lahko (gledalci) vidijo, kako se oddaja v živo predvaja na Kitajskem. Videti je bilo mogoče le barvne črte, ki so se pojavile takoj potem, ko se je pričelo govoriti o zadevi. “Kaj se torej dogaja tukaj?”, je povprašal voditelj. Tajvanski dopisnik Will Ripley pa je na to le odgovoril, da gre le še za en primer, ko je Kitajska onemogočila predavanje CNN-a, saj se poroča o nečem, kar kitajskim komunističnim voditeljem ni po godu, saj ne želijo, da bi se vest o tem razširila med kitajskimi državljani.

“Peng Shuai so izbrisali z interneta. O tem zagotovo ne govorijo na televiziji,” je zatrdil Ripley. “Imajo celo vojsko cenzorjev, ki čaka, da pritisne na gumb v trenutku, ko se prične govoriti o tej zgodbi. Vendar ta zgodba ne bo izginila. Pritisk na Peking od zunaj še vedno narašča zaradi prizadevanja novinarjev po vsem svetu in tudi diplomatov, ki želijo, da bi Peng Shuai lahko končno povedala svojo resnico.”

Nina Žoher