Črna gora na robu državljanske vojne? Đukanovićev režim zaprl opozicijskega poslanca Medojevića, ki gladovno stavka!

Nebojša Medojević je v zaporu, kjer gladovno stavka. (Foto: Demokracija)

Po koncu zasedanja črnogorske skupščine v četrtek zvečer je tamkajšnja policija ujela poslanca Demokratske fronte Nebojšo Medojevića in ga privedla v zapor v Spužu, poročajo balkanski mediji. Medojevića so zaprli po odločitvi predsednika senata višjega sodišča Borisa Savića, ker naj bi se slednji upiral razjasnitvi o kazenskem postopku, ki se proti njemu vodi že nekaj mesecev. Po zadnjih informacijah se je odločil za gladovno stavko. Medojević in njegov prijatelj Milan Knežević sta se več mesecev izogibala zahtevi, da bi sodniku predala informacije o tem, kateri sodnik je v zameno za to, da prekine sodni proces zaradi napada na policista leta 2015, zahteval 10 tisoč evrov. Dokler Medojević ne bo pripravljen dati izjave, bo ostal v priporu, še zatrjujejo na tamkajšnjem višjem sodišču v Podgorici.

Ljudje, ki so blizu Medojeviću, sicer sumijo, da podobna usoda čaka tudi Milana Kneževića, ki je zaradi bojazni, da bodo ujeli tudi njega, prenočil kar v skupščini. “Sumimo, da nekaj podobnega pripravljajo tudi Milanu Kneževiću,” je lokalnim medijem po izbruhu afere povedal poslanec Slaven Radunovič. Mimogrede, Knežević sam je že napovedal, da se nima nobenega namena predati policiji in da bo skupaj z več prijatelji iz opozicijske stranke Demokratska fronta (DF) do nadaljnjega bival v skupščini, kamor policija sicer nima vstopa.

V največji opozicijski strani so prepričani, da je bila z aretacijo Medojevića grobo kršena črnogorska ustava in da je šlo obenem tudi za napad na skupščino. Eden izmed vodilnih obrazov stranke DF, Andrija Mandrić, pa je za medije celo izjavil, da se Črna gora v tem trenutku nahaja celo na robu državljanske vojne.

Nebojšo Medojevića se v resnici preganja zaradi njegove objave na Facebooku, v kateri je zapisal, da je visoki funkcionar Demokratske stranke socialista (DPS) Miomir Mugoša plačal glavnem specialnemu tožilcu 100 tisoč evrov, da mu ne bi odredil pripora v krivičnem postopku zaradi zlorabe službenega položaja in domnevnega oškodovanja države v višini šest milijonov evrov.

T. F.