fbpx

Črnogorski policisti primorani uporabiti solzivec, a jih zaradi tega nihče ne primerja z nacisti

“Ne samo v jedrnih državah, tudi na Balkanu ‘zaplinjajo’. Predsednik črnogorskega parlamenta za razliko od naše predsednice policije ni enačil z Eichmanom, saj se zaveda, da je ta v družbi zato, da skrbi za red, mir in varnost. Tudi pred anarhističnimi levičarskimi hordami,” je na Twitterju zapisal nekdanji minister Aleš Hojs. S svojo izjavo je komentiral dogajanje v Črni gori, ko so demonstranti zaradi sprejetega zakona o predsedniku napadli policiste pred parlamentom, ti pa so odreagirali situaciji primerno, s solzilcem in šok granatami. Dejstvo pa je, da v očeh vlade policisti niso bili primerjani z nacisti, kot je to brezsramno javno počela predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

V Podgorici je prišlo do spopada med demonstranti in policijo, potem ko je črnogorska skupščina 12. decembra sprejela spremenjeni zakon o predsedniku, po katerem bo sedanja parlamentarna večina prevzela del pristojnosti predsednika države Mila Đukanovića v delu volitev nove vlade. To je razjezilo demonstrante, ki so nasilno napadli parlament in policijo pred njim, slednji so bili primorani uporabiti solzivec in šok granate. Pa je njih kdo označil za naciste, ko so skrbeli za red in varnost in se branili? Seveda ne, to pade na pamet samo predsednici slovenskega DZ Urški Klakočar Zupančič.

Mirne demonstracije so se po sprejetju zakona stopnjevale v metanje trdih predmetov in bakel v policijski kordon pred skupščino. Policija je odgovorila s solzivcem in poprovim razpršilom. Protestniki so polomili del ograje in razbili steklo na vratih parlamenta, vandaliziranje pa je sledilo po tem, ko je gibanje “Ima nas” uradno razglasilo konec shoda in napovedalo blokado črnogorskih mest v naslednjih dneh. Policija je sporočila, da so demonstranti napadli s kamenjem, pirotehničnimi izdelki in solzivcem. Napadalci so bili zamaskirani s tako imenovanimi fantomkami, so sporočili s policije, in dodali, da so zoper njih uporabili najmilejša prisilna sredstva, nihče od policistov pa ni bil huje poškodovan. To je že četrti protest gibanja Ima nas.

Demonstracije pred parlamentom v Črni gori (Foto: zajem zaslona)

Kljub temu ravnanja črnogorskih policistov (zaradi lastne in tuje varnosti) nihče ni označil za naciste, kot je to storila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. “Ne samo v jedrnih državah, tudi na Balkanu ‘zaplinjajo’. Predsednik črnogorskega parlamenta za razliko od naše predsednice policije ni enačil z Eichmanom, saj se zaveda, da je ta v družbi zato, da skrbi za red, mir in varnost. Tudi pred anarhističnimi levičarskimi hordami,” je na Twitterju zapisal nekdanji minister Aleš Hojs.

Ta je namreč diskreditirala delo policije v času prejšnje vlade, ko so policisti morali  obvladovati nerede v Ljubljani in uporabiti tudi prisilna sredstva. Ravnala je kot vsaka druga policija, ki se znajde v podobni situaciji in mora varovati javni red in mir ter preprečiti uničevanje tuje lastnine. Pri tem je bilo poškodovanih več policistov kot protestnikov, kar veliko pove o nasilništvu razjarjene množice. Toda Urška Klakočar Zupančič ni mogla stopiti iz svoje kože in je nekdanjega generalnega direktorja policije primerjala kar z nacistom Adolfom Eichmannom, organizatorjem ‘dokončne rešitve’ – načrta za izkoreninjenje Judov.

Zakaj je zakon problematičen?
Cilj sprememb, ki Đukanoviću jemljejo del ustavnih pooblastil, ki jih je predlagala Demokratska fronta, je, da bi bil njihov kandidat Miodrag Lekić izvoljen za mandatarja. Skupščina je ta zakon že sprejela 2. novembra, vendar ga Đukanović ni hotel podpisati. Zdaj, ko je bil ponovno sprejet v parlamentu, ga je Đukanović po ustavi dolžan podpisati. Če tega ne stori, lahko po danes sprejetem sklepu DZ to stori predsednik DZ z vložitvijo zakona v Uradni list.

Ana Horvat