Socialisti in korupcija kot nerazdružljiv par: socialistka Kaili po poti našega Thalerja

Datum:

Evropski parlament pretresa domnevna korupcijska afera, zaradi katere so štirim evropskim poslancem v nedeljo odredili pripor. Med njimi je tudi Eva Kaili iz politične skupine socialistov in demokratov (S&D), ki ji je predsednica EU parlamenta Roberta Metsola že odvzela vsa pooblastila in pristojnosti. Podobni zgodbi smo bili priča tudi v primeru evropskega poslanca Zorana Thalerja, prav tako iz vrst socialistov, ki ga je sodišče februarja 2014 prav tako obsodilo zaradi korupcije.

                   

Očitno imajo socialisti v evropskem parlamentu skupno ne le, da so poslanci v evropskem parlamentu, ampak tudi, da jim denar precej diši. Korupcija je očitno njihova skupna točka, saj korupcijska afera, v katero je danes vpletena evropska poslanka Eva Kaili iz vrst socialistov in demokratov, zveni precej podobno zgodbi nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja, ki je bil leta 2014 obsojen zaradi korupcije. Sprenevedanje o presenečenju je bilo med člani SD prisotno že takrat, enakemu smo priča danes, ko trdijo, da “so zares šokirani”. Pa so res?

Grške oblasti so danes zamrznile vse premoženje podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, ki je obtožena vpletenosti v korupcijski škandal o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja na politične odločitve v EU s strani Katarja. Kailijevi je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola že odvzela vsa pooblastila in pristojnosti, pri tem pa poudarila, da parlament odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi. V odzivu na škandal pa je dejala: “Napadena je bila evropska demokracija.”

Zamrznitev premoženja s strani grških oblasti velja tudi za njene sorodnike in vključuje vse bančne račune, podjetja in drugo finančno premoženje, je za tuje medije povedal predsednik grškega organa za preprečevanje pranja denarja Haralambos Vurliotis. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v odzivu na škandal dejala, da “je bila napadena evropska demokracija” in dodala, da bodo storili vse, da kršitelji ne bodo ostali nekaznovani.

EU parlament je zgrožen nad domnevno korupcijsko afero. (Foto: epa)

Po poročanju tujih medijev se je odzval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je še pred začetkom zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju ponovno izrazil zaskrbljenost glede domnevne korupcije v parlamentu, kar pa se tiče nadaljnjih odnosov s Katarjem, meni, da bo treba ukrepe sprejemati na podlagi jasnih dokazov. Enako zaskrbljena o aferi je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki zdaj postavlja pod vprašaj zaupanje ljudi v evropske institucije, hkrati pa je poudarila, da raziskava vseh dokumentacij in dokumentiranih stikov poteka. Vnovič je predlagala ustanovitev neodvisnega etičnega organa za vse institucije EU. Korupcijska afera, ki je sprožila vprašanja glede lobiranja Katarja, je po mnenju poznavalcev morda najresnejši škandal v zadnjih letih v Bruslju.

Kailijeva večkrat pohvalila Katar
Že novembra je imel Kailijeva govor v Evropskem parlamentu, v katerem je pohvalila Katar in izpostavila, kako je gostovanje svetovnega nogometnega prvenstva povzročilo “zgodovinsko preobrazbo” v tej zalivski državi, zaradi česar je postala “zagovornica delavskih pravic”. Medtem se je plenarno zasedanje pripravljalo na sprejetje resolucije, ki obsoja ravnanje Dohe z delavci migranti. PASOK se je hitro distanciral od njenega stališča. Tuji mediji poročajo, da je objavljala tudi fotografije iz Katarja in celo pohvalila njihovo reformo dela. Kot ena od 14 podpredsednikov Evropskega parlamenta je 44-letna Kaili ena najvplivnejših akterjev v tej evropski instituciji. Kot nekdanja voditeljica poročil je imela v rodni Grčiji status slavne osebe, v Bruslju pa je slovela kot ena najbolj glamuroznih političark.

Eva Kaili (Foto: epa)

Vse to spominja na zgodbo o nekdanjem evropskem  poslancu in prav tako socialistu Zoranu Thalerju
Današnja zgodba spominja na zgodbo o EU poslancu iz vrst socialistov Zoranu Thalerju, ko so se novinarji britanskega časopisa The Sunday Times poleti 2010 predstavili kot finančni lobisti in 60 poslancem evropskega parlamenta ponudili denar, da bi vplivali na zakone EU, ki so bili v procesu sprejemanja. Štirje so pristali na posel, med njimi pa je denar zadišal tudi socialistu Zoranu Thalerju, ki je kasneje krivdo priznal, ljubljansko okrožno sodišče pa mu je izreklo dve leti in pol vikend zapora, 32.250 evrov denarne kazni ter petletno prepoved opravljanja javne funkcije.

Tudi Zoran Thaler je bil kot Eva Kaili iz vrst SD. (Foto: STA)

Slovensko zunanjo ministrico in predsednico SD Tanjo Fajon naj bi vest o domnevni vpletenosti v korupcijo nekdanje kolegice v Evropskem parlamentu Eve Kaili zelo šokirala, češ, da je treba v instituciji, kot je Evropski parlament, ohranjati ničelno stopnjo tolerance do korupcije. Enako presenečena naj bi bila tudi slovenska evroposlanca Milan Brglez in Matjaž Nemec iz vrst politične skupine Napredno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D), ki ji pripada tudi Kaili. Zapisala sta, da sta ob novici šokirana, in čeprav je “v tej fazi prezgodaj za komentarje konkretnega dogodka“, sta poudarila, da je “korupcija zlo sodobnih družb, ki ruši temelje demokracije”. Težko je verjeti, da so zares presenečeni, ko pa so imeli enega takega (Thalerja) prav v svojih vrstah in, kar je še huje, o tem so takrat molčali.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...