fbpx

Tihotapci z ljudmi zaradi navala migrantov za “taksi v Evropo” računajo samo še 13 evrov po glavi

Foto: epa

Tihotapci z ljudmi sedaj na odprto delujejo na grško-turški meji. Kljub temu, da so bili ti na račun velikega priliva migrantov prisiljeni v nižanje cen (cena na glavo sedaj znese 13 evrov na osebo), je dejstvo, da jim posel na račun velike mase ljudi ekspanzivno raste. 

“Imeli smo opravka z migranti, ki so prispeli z namenom, da prečkajo Grčijo,” je za Euronews povedal tihotapec z ljudmi Semih. “To je sedaj na naši turški strani postalo nekaj povsem dovoljenega.”

Foto: epa

Denar predstavlja motivacijo
Semih je po poročanju Voice of Europe poudaril, da so nekoč za prehod v Grčijo računali od 180 do 270 evrov na osebo, sedaj pa so ceno spustili na 13 evrov. “To seveda obravnavam kot dolžnost. Denar je tisti, ki me motivira. Želim si, da migranti odidejo od tu, da se bo turško gospodarstvo izboljšalo. To je vse, kar mi je pomembno.” Povedal je, da besede predsednika Recepa Tayyipa Erdogana smatrajo kot zeleno luč za svoje delovanje.

“Naš predsednik Erdogan je dal poduk na to temo. Dal je soglasje, da se migranti odpravijo. Toda na grški strani imamo precej težav. Pred kratkim so grški vojaki v nas usmerili orožje,” je po poročanju Remix news povedal drugi tihotapec z imenom Cevat.

Foto: epa

Grške oblasti so v torek sporočile, da so onemogočile tisoč poskusov mejnih prehodov čez noč in samo tistega dne aretirale približno 45 ljudi, večinoma državljane Afganistana, Pakistana, Maroka in Bangladeša.

Hana Murn