fbpx

Črnčec: Napačen odnos do arabske migracijske invazije je oslabil varnost Evrope

Foto: STA

“Težko je preprečiti napade morilcev, ki so po vsej verjetnosti že druga generacija asimiliranih migrantov,” je po hudih napadih v Bruslju opozorila obramboslovka Ljubica Jelušič. Nekdanji šef Sove in strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec pa je prepričan, da moramo teroriste ujeti, jih sankcionirati in se hkrati pogledati v ogledalo.

“Letališki odhodni terminal je tipična ‘mehka tarča’ brez dejanskih varnostnih ukrepov. Prav tako je mehka tarča postaja podzemne železnice in ostale transportne točke v velikem mestu. Bruselj, središče Evropske unije je simbolična teroristična tarča! Zgodil se je koordiniran, večkratni teroristični napad na Evropsko unijo!” je po krvavih napadih, ki so zahtevali več kot 30 žrtev, na Facebooku zapisal Damir Črnčec.

Kot je še dejal se ne smemo se pustiti ustrahovati, teroriste moramo ujeti, sankcionirati in se hkrati pogledati v ogledalo. “Zakaj mladi Evropejci postajajo teroristi? Kako je napačen odnos do arabske migracijske invazije oslabil varnost Evrope? Do kdaj bomo še bežali pred resnico in o problemih govorili odkrito in iskreno, brez nepotrebne politične korektnosti?!” se je vprašal.

Foto: STA

Foto: STA

Abdeslam le mala riba?
Obramboslovec Klemen Grošelj je pojasnil, da je bil Bruselj tarča iz dveh razlogov. Po eni strani gre za simbolno dimenzijo – Bruselj je namreč center Evropske unije. Po drugi strani pa tam obstaja neka logistična mreža, in to je po njegovem ključno. Teroristi potrebujejo določene objekte oziroma stanovanja, kamor se lahko zatečejo in kjer lahko počakajo. Tam se organizirajo in pripravijo takšne napade. V Bruslju so očitno tovrstno infrastrukturo imeli oziroma jo še imajo, je navedel.

“Bruselj je simbolno središče EU, tam je tudi komisija. To je seveda eno z drugim povezano, zato so napadalci to priložnost seveda izkoristili. Napadi so lahko tudi posledica uspešne aretacije Abdeslama,” je opozoril Grošelj. Ob tem je dodal, da je aretacija mogoče prispevala k manjši pozornosti varnostnih služb. Morda so oblasti Abdeslamu pripisovale preveliko vlogo in imamo v ozadju drugo vrsto ljudi, ki stoji za temi napadi. Lahko je bil on samo eden od izvajalcev. “Tega sicer ne moremo zagotovo trditi, ampak možno je tudi to,” je dejal.

Glede na to, da gre za več napadov na dveh lokacijah, v ozadju pa je neka koordinacija, Grošelj opozarja, da to ni neko spontano dejanje. Lahko pa gre kljub temu za maščevanje, je še dodal obramboslovec. Sporočilo je po njegovem lahko naslednje: “Kljub temu da ste ga (Abdeslama) aretirali, smo mi še vedno sposobni udariti, in to bistveno močneje in celovito, kot ste si sposobni predstavljati.”

Danes Bruselj, jutri druge evropske države
Grošelj upa, da bo ta nesrečni dogodek članice EU prebudil k temu, da se tako Evropska unija kot celota kot vsaka posamezna članica sooča z resno varnostno grožnjo s strani islamskega fundamentalizma. Po njegovem je izredno pomembno sodelovanje med varnostnimi organi, če se želimo s tem učinkovito soočiti.

“Danes je bil napad v Bruslju, jutri je to lahko Nizozemska, Nemčija, Avstrija ali katerakoli članica, kjer lahko vzpostavijo takšno infrastrukturo in kjer imajo to logistično podporo. Tega se je treba zavedati,” je še opozoril Grošelj.

Ali lahko v času velikonočnih praznikov pričakujemo nove napade, obramboslovec ni upal napovedati. Je pa pojasnil, da je v času praznikov tudi nek simbolni oziroma čustveni naboj. “Težko je predvideti, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh. Dejstvo pa je, da bodo morali varnostni organi v teh dneh biti toliko bolj pozorni v primerjavi s preteklimi leti,” je še dodal.

Ljubica Jelušič. Foto: STA

Ljubica Jelušič. Foto: STA

Aretacija terorističnega heroja in bližanje velike noči
“Bruselj je predvsem namerno izbrana tarča, saj je evropska prestolnica z letališčem, ki je svetovno križišče letalskih poti. Napad na postaji metroja v bližini evropskih institucij je prav tako del iste strategije – napad na svobodo gibanja kot temeljno vrednoto evropske demokracije,” pa je prepričana obramboslovka Ljubica Jelušič. Časovna izbira napada ima po njenem dvojno sporočilo. Najprej gre za reakcijo na prijetje enega od internih herojev teroristične organizacije – organizatorja napadov v Parizu. Poleg tega pa je pred vrati eden največjih krščanskih praznikov – velika noč, ko se na pot domov odpravi veliko ljudi.

“Ta praznik letos ne bo posvečen svojemu osnovnemu namenu, temveč preštevanju žrtev, trepetanju za življenja preživelih in pogovore o uničujočem nasilju terorizma. Povsem možno je, da bi se napad na Bruselj zgodil tudi brez prijetja Abdeslama,” je prepričana Jelušičeva.

Težko je ustaviti morilce, ki so druga generacija asimiliranih migrantov
“Težko je preprečiti napade morilcev, ki so po vsej verjetnosti že druga generacija asimiliranih migrantov. Ker so že bili del evropske kulture, vendar so ohranili radikalizirali vrednote, ki jih Evropa ne pozna več,” je prepričana obramboslovka.

“Evropa bo doživela še veliko podobnih napadov”
Napad na Bruselj je le delno odgovor na aretacijo Abdeslama, je pojasnila Jelušičeva. Namreč – Evropa bo doživela še veliko podobnih napadov zato, ker se prostor delovanja Daesh v Siriji in Iraku krči, njeni bojevniki pa se vračajo domov, se pravi v Evropo, ker so od tod tudi šli v boj na Bližnji vzhod. Vračajo se, ne da bi izživeli svoje morilske ambicije, saj v razrušenih mestih Sirije in Iraka ni bilo več koga pobijati. Vračajo se, ker morajo upravičiti denar, ki so ga vanje investirali sponzorji tvorbe Daesh.

Politične posledice napada bomo po mnenju Jelušičeve nosili na plečih Evropejci, saj bo od tu dalje naše svobode gibanja in združevanja, naše varnosti in samozavesti še manj. “Nisem optimist, vendar mislim, da so teroristi Daesha že dosegli glavni namen – znova so v središču pozornosti evropske in svetovne javnosti, in prazniki so za mnoge Evropejce že sesuti v prah in kri,” je še dodala Jelušičeva. 

Nina Knapič