fbpx

Imajo Hrvatje dovolj arogantnega Milanovića?

Analitiki napovedujejo zelo tesen izid volitev (foto: STA).

Na Hrvaškem potekajo osme parlamentarne volitve v samostojni državi. Kljub temu da oktobrske ankete napovedujejo vodstvo desne Domoljubne koalicije s HDZ na čelu pred levosredinsko koalicijo Hrvaška raste, aktualne javnomnenjske raziskave napovedujejo precej tesen izid. Vodstvo dveh največjih političnih strank se namreč iz dneva v dan izmenjuje. 

Tudi številni hrvaški analitiki napovedujejo zmago Hrvaški demokratski stranki (HDZ) in Tomislavu Karamarku, sicer pa je priljubljenost socialnih demokratov SDP in Zorana Milanovića tudi precejšnja. Izid bo zelo tesen, vsak glas bo odločilen, poroča hrvaški Index.

Foto: STA

Foto: STA

Domoljub Karamarko ali bahavi Milanović?
Oba voditelja dveh največjih političnih strank sta izrekla številne predvolilne obljube. Karamarko poleg ljubezni do domovine med drugim obljublja nov zagon gospodarstva s pomočjo sredstev EU, medtem ko Milanović poleg poudarjanja dosedanjega dela napoveduje tudi večjo učinkovitost javnega sektorja.

Situacija na Hrvaškem je po svoje podobna slovenski. Oba politična pola – tako levi kot desni – sta zelo izrazita. Volivci in podporniki obeh strank so zelo zvesti in prepričani v svoj prav. Katera stran pa jih bo prepričala več, bomo izvedli šele v večernih urah.

Iz Zagreba bo na terenu volitve spremljala tudi ekipa Nove24TV.

N. K.