fbpx

Dečka zadavil, njegovo telo raztopil v kislini: Grozljivi zločini najbolj iskanega mafijca

Giuseppe Di Matteo

Matteo Messina Denaro z vzdevkom Diabolik je bil aretiran v zasebni kliniki Madalena v Palermu, kjer naj bi se zdravil zaradi raka. Po 30 letih se je tako končal lov na najbolj iskanega mafijca v državi, vodjo sicilijanske Cosa Nostre, ki si je svoje ime prislužil z okrutnostjo – med drugim je dal ugrabiti in zadaviti 12-letnega dečka, njegovo telo pa so raztopili v kislini. Denaro je bil zadnji od treh pobeglih mafijskih šefov, ki so se desetletja izogibali prijetju, poročajo tuji mediji.

Posebne enote karabinjerjev so 60-letnega Mattea Messina Denara aretirale na zasebni kliniki v Palermu, kamor je odšel na terapevtsko zdravljenje, je povedal poveljnik posebnih enot Pasquale Angelosanto. Denaro je bil na begu od leta 1993, bil je številka ena na italijanskem seznamu najbolj iskanih kriminalcev – ena od težav, da ga niso našli že prej, pa naj bi bilo pomanjkanje fotografij, po katerih bi ga prepoznali – zanašali so se na računalniško ustvarjene slike. V odsotnosti je bil obsojen na dosmrtno ječo zaradi več umorov, med drugim za sodelovanje v bombnih napadih v Firencah, Rimu in Milanu leta 1993, v katerih je umrlo deset ljudi. Pripisujejo mu tudi vpletenost v smrtonosne bombne napade leta 1992 na znana borca proti mafiji, tožilca Giovannija Falconeja in njegovega sodelavca Paola Borsellina, poroča STA.

“Po 30 letih na begu je bil veliki šef Matteo Messina Denaro aretiran,” je na družbenem omrežju Whatsapp sporočil podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini, ki je ob tem zapisal, da je to “lep dan za Italijo” in dan, ki služi kot opozorilo mafiji, da so slej ko prej tudi največji zločinci na begu prijeti. Italijanska premierka Giorgia Meloni je aretacijo pozdravila in jo označila za “veliko zmago države”, ki kaže, da se ta nikoli ne preda v boju proti mafiji. Denaro, z vzdevkom Diabolik, je veljal za naslednika nekdanjih velikih šefov Cose Nostre, Salvatoreja “Tota” Riine in Bernarda Provenzana, ki sta umrla v zaporu v letih 2016 in 2017. Denaro je leta 1993 organiziral ugrabitev 12-letnega dečka Giuseppeja Di Mattea, da bi izsiljeval njegovega očeta, da ne bi dal dokazov proti mafiji. Deček je bil dve leti v ujetništvu, preden so ga zadavili, njegovo telo pa raztopili v sodu s kislino.

Giuseppe di Matte je bil ugrabljen, mučen in po dveh letih tudi ubit ter raztopljen v kislini. (Foto: Twitter)

Policija je septembra 2022 sporočila, da je Denaro kljub svojemu dolgemu izginotju še vedno sposoben izdajati ukaze glede vodenja mafije na območju okrog mesta Trapani na zahodu Sicilije, njegove regionalne trdnjave. Leta 2015 je policija odkrila, da je komuniciral s svojimi najožjimi sodelavci prek sistema “pizzini”, na kmetiji na Siciliji so pod skalo puščali drobne, zložene papirnate listke. Denaro je uporabljal tudi petletno deklico, mlado hčerko Attilia Fogazze, za pošiljanje tajnih ročno napisanih sporočil med njim in drugimi vodilnimi mafijci. Hčerka in preostali člani Fogazzine družine živijo na skrivni lokaciji pod policijskim varovanjem, medtem ko Fogazza sodeluje s tožilci, ki poskušajo zrušiti ‘šefa šefov’ na italijanski mafijski sceni.

Prvi umor je zagrešil pri 18 letih
Denaro bi menda lahko napolnil pokopališče s svojimi žrtvami – tako naj bi se nekoč celo sam pohvalil. Prvi umor je zagrešil pri 18 letih, vmes pa so ga obtožili že za več kot 50 umorov. Po bombnih napadih v Capaccii in Via D’Amelio, v katerih sta umrla tožilca Giovanni Falcone in Paolo Borselino, aretaciji Salvatoreja Riine 15. januarja 1993 in uvedbi strogega zaporniškega režima, se je Cosa Nostra podala v teroristično akcijo, v kateri je Messino Denara igral vidno vlogo. Mafijski šefi naj bi se dogovorili za strategijo, s katero bi italijansko državo prisilili k umiku. To je povzročilo vrsto bombnih napadov v Firencah, Milanu, Lateranu in Rimu, v katerih je umrlo 10 ljudi, 93 jih je bilo ranjenih, poškodovani pa so bili tudi centri kulturne dediščine, kot je galerija Uffizi.

Corriere della Sera piše, da je italijanska država porabila milijone in milijone evrov, da bi ga izsledila in aretirala. Na primeru je sodelovalo približno 200 policistov in karabinjerjev, preiskavo pa sta vodila tožilstva v Palermu in Caltanissetti. Mafijski šef je nadzoroval tudi izsiljevanje, nezakonito odlaganje, pranje denarja in trgovino z mamili za močno združbo organiziranega kriminala Cosa Nostra. Menijo, da je zadnji “varuh skrivnosti” Cosa Nostre. Številni obveščevalci in tožilci menijo, da ima vse podatke in imena tistih, ki so bili vpleteni v nekaj najbolj zanimivih zločinov mafije. V preteklih desetletjih so se italijanski preiskovalci pogosto približali prijetju Denare, tako da so zasledovali njegove najbližje. Tako so aretirali njegovega brata, sestro, njenega moža, njune otroke – tako rekoč vso družino. A Denaro je bil izmuzljiv, podobno kot njegov oče: policija je Francesca Messino Denara opazila šele, ko je leta 1998 umrl zaradi srčnega infarkta. Policija je zasegla tudi dragocena podjetja, povezana z Denarom, zaradi česar je bil vse bolj izoliran. Denarova aretacija se je zgodila 30 let in dan po tem, ko so obsojenega “šefa šefov” Salvatoreja “Tota” Rina ujeli po 23 letih bega, rekord pa je postavil Bernardo Provenzano, ki se je organom pregona izmikal kar 38 let.

Foto: zajetje zaslona/splet

Zgodbe o Denaru so začrtale lik neusmiljenega mafioza, pripravljenega ubiti tudi nedolžne, morda pametnejšega od drugih, gotovo pa bolj preudarnega, celo na meji paranoje. Do danes še nikoli ni bil v zaporu. Messina Denaro se je rodil leta 1962 v Castelvetranu (Trapani) v dolini Belice. Tam je obiskoval tudi šolo. Kot piše v knjigi The Invisible, ki jo je napisal Giacomo Di Girolamo, je Messina Denaro v pismu, ki ga je leta 2015 odkrila policija, zapisal: “V življenju nekatere stvari obžalujem, ena izmed njih je, da nisem študiral. To je bila ena največjih napak v mojem življenju, moja največja jeza je, da sem bil dober učenec, le da so me zamotile druge stvari.” Zamotilo ga je predvsem to, da je sledil stopinjam svojega očeta, mafijskega šefa Castelvetrana, ki je bil povezan s tesnim zavezništvom zmagovalnega klana osemdesetih in devetdesetih let. Pri dvajsetih letih je Messina Denaro skupaj s Corleoni aktivno sodeloval v vojni proti uporniškima družinama Marsala in Belice, postal je učenec Totòja Riine. Iz njegovih pisem je sicer razvidno, da mu je z leti postalo jasno, da ni izbral najprimernejše življenjske poti. Med drugim je zapisal, da se ne boji smrti, saj se te bojijo le tisti, ki jim je na tem svetu lepo.

Sara Kovač