fbpx

Delavci migranti v Veliki Britaniji po dveh letih dela izgubijo začetno vnemo za delo

Foto: iStock

Nova študija je razkrila, da so popolnoma napačne in zavajajoče pritožbe o tem, naj bi bili britanski delavci v primerjavi z Vzhodnoevropejci bolj leni. Akademiki so namreč odkrili, da delovna etika med delavci migranti poide že po dveh letih dela, ko si delavci s tujim državljanstvom privoščijo ravno toliko dni bolniškega dopusta kot njihovi britanski sodelavci.

Raziskovalci iz Univerze v Bathu opozarjajo, da je mogoče, da zato, ker delo britanskih delavcev ni povezano s trdim delom, da se bodo zato ti izognili kakšnemu dnevu dela. Do tovrstne razprave je prišlo po tem, ko se je pri ministrih pojavilo zavedanje o vzpostavitvi politik, ki bi podjetja odvrnile od najemanja poceni tuje delovne sile po brexitu.

Delodajalce skrbi manjša ponudba na trgu dela po brexitu
Delodajalci so opozorili, da obstajajo posamezni ekonomski sektorji, kot so gradbeništvo, agrikultura in hortikulturna, ki so v veliki meri odvisni od delovne sile iz ostalih delov Evropske unije in bi se lahko znašli v težavah po tem, ko bi se ponudba delovne sile zmanjšala. Aktivistične skupine pa na tovrstne navedbe odgovarjajo, da so britanski delavci ravno tako prizadevni kot Vzhodnoevropejci.

Poročilo kaže, da je dodaten trud delavcev migrantov v začetku prisoten zato, ker prejmejo višjo plačo kot bi jo sicer v svoji državi izvora, potem pa tudi pri njih po dveh letih začne naraščati število bolniških dni, ki postane enako številu tistih, ki je značilno za njihove sodelavce z britanskimi koreninami.

Foto: iStock

Chris Dawson, predavatelj poslovne ekonomije na Univerzi v Bathu, je povedal, da je tovrstna študija prva, ki temelji na obstoju konkretnega dokaza o migrantski delovni etiki, ki sicer podpira vtis managerjev, ki trdijo, da so Vzhodnoevropejci pri svojem delu bolj prizadevni za razliko od Britancev, pri tem pa poudarja, da to velja le za obdobje dveh let od njihovega prihoda v državo.

Raziskava je po navedbah Daily Maila vključila 113.804 ljudi, od katerih je bilo 1.396 delavcev iz Poljske, Češke, Estonije, Madžarske, Litve, Latvije, Estonije, Slovaške in tudi Slovenije.

Nedavni podatki so razkrili, da britanska proizvodnja zaposluje 332.000 državljanov EU, trgovina na debelo in drobno pa 508.000. Marca letos so iz podjetja Pret A Manger sporočili, da ima le eden od petdesetih kandidatov na delovno mesto britansko poreklo.

Alp Mehmet, podpredsednik think-tanka Migrationwatch, ki se zavzema za uravnotežene migracije, je povedal, da se podjetja z navedbami, da so britanski delavci manj vneti, prizadevni in delovni le izgovarjajo, da lahko najamejo poceni delovno silo.

N. Ž.