Nemški oblastniki dovolili kandidaturo zgolj 18 od 61 kandidatov AfD na letošnjih deželnih volitvah na Saškem

Saški deželni parlament (foto: EPA)

Saški volilni odbor je diskvalificiral dve tretjini kandidatov AfD za letošnje deželne volitve na podlagi tehničnih nepravilnosti. Odbor trdi, da sta bili dve skupini izbranih kandidatov izbrani na dva različna načina, z glasovanjem znotraj stranke. Pritožba bo možna šele po volitvah.

Zgolj dva meseca pred deželnimi volitvami v deželi Saški je lokalni volilni odbor po poročanju Breitbarta diskvalificiral kar 43 kandidatov AfD z njihove liste.

Na uradnem seznamu je tako ostalo zgolj 18 kandidatov AfD, drugi pa lahko še vedno kandidirajo, a zgolj kot neodvisni. Razlog, ki ga je volilni odbor navedel, naj bi bila dva različna glasovanja pri izbiri strankinih kandidatov na lokalnih volitvah. Iz tega razloga naj bi bilo veljavno zgolj prvo glasovanje, na katerem je bilo izbranih 18 kandidatov.

Odločba je vsekakor močan udarec za stranko, za katero se je napovedovalo, da bo v saškem deželnem zboru dobila tudi do 30  od 120 sedežev.

Vodja saške veje AfD Jörg Urban je odločitev volilnega odbora označil za zaroto esteblišmenta, rekoč, da skušajo preostale etablirane stranke “oslabiti najmočnejšega političnega tekmeca na regionalnih volitvah na Saškem”. Stranka se bo na odločitev volilnega odbora pritožila, a je pritožba dovoljena šele po volitvah.

Nadzor s strani države, napadi s strani levičarskih ekstremistov
Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah sta bili stranki CDU Angele Merkel in AfD izenačeni s 26 odstotki podpore med vprašanimi. A čeprav ima stranka vse močnejšo podporo med ljudmi, pa so njeni člani izpostavljeni vedno večjim pritiskom, tako s strani države oziroma politike kot tudi raznih terorističnih skupin, kakršna je Antifa.

[Video] Napad na Magnitza: Je nemška policija objavila prirejen videoposnetek napada?

Poleg tajne policije, ki stranki diha za ovratnik, pa se morajo člani AfD soočati tudi z vedno bolj nasilnimi levičarskimi ekstremisti, ki so letos vrgli bombo na pisarno AfD v Döbelnu ravno v deželi Saški. Temu je sledil še poskus atentata na bremenskega vodjo AfD Franka Magnitza, ki so ga brutalno pretepli do nerazpoznavnosti.

Ivan Šokić

 • RATATA

  Demokracija se zelo spreminja in kaže, da se bližamo popolnemu kolapsu.

  • McBobo

   Tako je, zdaj je že jasno, da je kolaps neizbežen; baba Vanga je imela prav glede EU razpada in še marsičem drugem.

 • stajerc5

  Seveda sem njihov pristas, ampak, po porocanju nemske TV so res sami krivi za debakel, ker so spregledali eno, pravzaprav nepomemno zadevo, ki so jo rdeci takoj izkoristili!

  • McBobo

   Ko bo nastopil novi Dolfe, bodo pravne malenkosti nepomembne.

 • xtc

  Jasno postaja,da skušajo anarholiberali in socialisti z vsemi sredstvi tudi triki zaustaviti strmo rast AfD,vsa ta izmikanja in nagajanja bodo le še okrepila podporo tej stranki.
  In vse bolj se kaže da so ravno levičarji,multikulatarji in anarholiberali vse bolj podobni fašistom in nacionakl socialistom in njih metodam.

 • McBobo

  Še tukaj; samo še vprašanje časa je, kdaj se bo pojavil novi Dolfe, množica drugo, tretjerazrednih pa bo potegnila z njim.

  • xtc

   Definitivno postaja (žal) nuja,ko začnejo oblastniki tako izigravat zakone za utišanje politične konkurence je države konec,seveda pa metode države niso voda na mlin CDU,SPD in CSU pač pa bodo dali še večja krila AfD podpornikom.in še hitrejši rasti stranke,kar bodo skušali še bolj zavirati in nagajati a bo prišlo do obračuna in posprave.
   Skratka tisti ,ki najbolj preganjajo “fašiste” in “nacionaliste postajajo sami največji fašistični vampirji in njih konec bo temu primeren.

 • Anton

  demokracija na elastiki

  sarkazem press