fbpx

Nemški oblastniki dovolili kandidaturo zgolj 18 od 61 kandidatov AfD na letošnjih deželnih volitvah na Saškem

Saški deželni parlament (foto: EPA)

Saški volilni odbor je diskvalificiral dve tretjini kandidatov AfD za letošnje deželne volitve na podlagi tehničnih nepravilnosti. Odbor trdi, da sta bili dve skupini izbranih kandidatov izbrani na dva različna načina, z glasovanjem znotraj stranke. Pritožba bo možna šele po volitvah.

Zgolj dva meseca pred deželnimi volitvami v deželi Saški je lokalni volilni odbor po poročanju Breitbarta diskvalificiral kar 43 kandidatov AfD z njihove liste.

Na uradnem seznamu je tako ostalo zgolj 18 kandidatov AfD, drugi pa lahko še vedno kandidirajo, a zgolj kot neodvisni. Razlog, ki ga je volilni odbor navedel, naj bi bila dva različna glasovanja pri izbiri strankinih kandidatov na lokalnih volitvah. Iz tega razloga naj bi bilo veljavno zgolj prvo glasovanje, na katerem je bilo izbranih 18 kandidatov.

Odločba je vsekakor močan udarec za stranko, za katero se je napovedovalo, da bo v saškem deželnem zboru dobila tudi do 30  od 120 sedežev.

Vodja saške veje AfD Jörg Urban je odločitev volilnega odbora označil za zaroto esteblišmenta, rekoč, da skušajo preostale etablirane stranke “oslabiti najmočnejšega političnega tekmeca na regionalnih volitvah na Saškem”. Stranka se bo na odločitev volilnega odbora pritožila, a je pritožba dovoljena šele po volitvah.

Nadzor s strani države, napadi s strani levičarskih ekstremistov
Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah sta bili stranki CDU Angele Merkel in AfD izenačeni s 26 odstotki podpore med vprašanimi. A čeprav ima stranka vse močnejšo podporo med ljudmi, pa so njeni člani izpostavljeni vedno večjim pritiskom, tako s strani države oziroma politike kot tudi raznih terorističnih skupin, kakršna je Antifa.

[Video] Napad na Magnitza: Je nemška policija objavila prirejen videoposnetek napada?

Poleg tajne policije, ki stranki diha za ovratnik, pa se morajo člani AfD soočati tudi z vedno bolj nasilnimi levičarskimi ekstremisti, ki so letos vrgli bombo na pisarno AfD v Döbelnu ravno v deželi Saški. Temu je sledil še poskus atentata na bremenskega vodjo AfD Franka Magnitza, ki so ga brutalno pretepli do nerazpoznavnosti.

Ivan Šokić