fbpx

Diktator Kim Jong Un spet šokiral: državljanom prepovedal vsakršne zabave

Foto: epa

Obveščevalci navajajo, da je severnokorejski diktator Kim Jong Un prepovedal zbiranja, ki vključujejo pitje in petje z namenom, da bi okrepil nadzor nad populacijo, ki je že tako ali tako pod strogim nadzorom in so ji sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine.

Obveščevalni podatki, ki so bili v ponedeljek predstavljeni južnokorejskim zakonodajalcem, navajajo, da naj bi do te odločitve prišlo v luči zmanjšanja gospodarskih sankcij, uvedenih proti državi. Sankcije so bile uvedene kot kazen zaradi nenehnega razvoja jedrskega programa, ki predstavlja nevarnost za ohranjanje mednarodnega miru.

V Pjongjangu so prepovedali vsa zborovanja, povezana s pitjem, petjem in ostalimi oblikami zabave, z namenom krepitve nadzora nad ljudstvom, poroča južnokorejska obveščevalna služba. Najnovejši ukrep predstavlja enega izmed mnogih, ki sooblikujejo eno najbolj izoliranih držav na svetu. Pogovori med državljani tako postajajo vedno bolj nadzorovani, uvedene pa so tudi vedno strožje kazni v znak poduka, kaj se lahko zgodi v primeru neposlušnosti.

Foto: epa

Nadzor je vedno bolj strog
Prepoved je bila po navedbah britanskega Daily Maila uvedena po tem, ko je bil odpovedan festival piva v Pjongjangu, medtem ko so poročali o suši v državi. Južnokorejska obveščevalna agencija je poročala tudi o tem, kako so bili visoki uradniki severnokorejskega režima kaznovani po tem, ko je bil opravljen inšpekcijski nadzor generalnega vojaško-političnega urada. Med kaznovanima sta bila predsednik urada Hwang Pyong So in njegov namestnik Kim Won Hong, kar kaže na to, da je nadzor nad prebivalstvom strog in brez popuščanj.

N. Ž.