fbpx

Dobra novica! Ameriško levičarstvo je v zatonu

(Vir: twitter)

Ameriška levica je nazadnje le spregledala. Potem ko so vse od 90-ih let 20. stoletja vedno bolj potiskali v ospredje politiko identitete, za končni trenutek streznitve ni pomagala niti zmaga Donalda Trumpa na predsedniških volitvah, temveč predavanja univerzitetnega profesorja, ki se je v Kanadi s pomočjo videov na YouTubu uprl poskusom vpeljave prisilnega govora.

Glasovi znotraj ameriške levice so vedno glasnejši, politika identitete, ki so jo aktivno promovirali zadnjih nekaj desetletij, ni vzdržna. Po pisanju portala The Atlantic pa so ameriški levičarji svojo zmoto spoznali prepozno. Ta čas, ko se je levica ukvarjala s hierarhijo, kdo je večja žrtev, so mladi, ki so odrasli znotraj tega balončka politične korektnosti, ravno s pomočjo interneta odkrili glas razuma znotraj ideološkega celofana, v katerega so bili zaviti celo življenje.

Preden se je levica zavedla, kaj se dogaja, je bilo že prepozno. Mladi so našli zdravorazumske alternative nazorom, za katere so jih celo življenje prepričevali, da so edini pravilni. Kar je najbolj zanimivo, do teh zdravorazumskih rešitev so prišli s pomočjo posnetkov predavanj dr. Jordana B. Petersona na YouTubu. Ta klinični psiholog in avtor svetovne uspešnice “12 pravil za življenje” je prišel do svetovne slave z nekaj kratkimi videi, v katerih je na kratko razmišljal o posledicah tako imenovanega zakona C-16, ki je zahteval, da ljudje posameznika naslavljajo z njemu ljubimi nazivi.

Konservativizem kot nova protikultura
Peterson je predstavil svoj ugovor in izrazil nasprotovanje uzakonitvi prisilnega govora. Okoli debate, s katero se je prej ukvarjal redkokdo, se je razvila obširna debata, Peterson pa je nadaljeval z objavo posnetkov svojih predavanj, ki so pogosto presegala dobro uro. Vseeno je svojim pristopom, nastopom in načinom predavanja našel publiko, ki je bila željna slišati več. “S politiko identitete, ki ni bila več v napoto, se je bilo možno pogovarjati o stvareh vseh sort -religiji, filozofiji, zgodovini, mitih – na drugačen način. Lahko so razpravljali o idejah, ne da bi jih vodila ideologija.”

Generacija mladih, ki niso pripravljeni poslušati levičarskih pridig o politični korektnosti in socialni pravičnosti, je našla nove vire informacij v alternativnih medijih in ‘podcastih’. Joe Rogan, Paul Joseph Watson in Carl Benjamin so nekateri izmed mnogih glasov na spletu, ki občinstvu ponujajo alternativo. Levičarji so šele sedaj ugotovili, da lahko svoje ideje trosijo samo še najbolj zaverovanim pripadnikom kulta politične korektnosti. Za vse druge je že davno nastopil čas streznitve.

Ivan Šokić