fbpx

Mediji razkrili, da ima tožilka na računu 67 milijonov evrov – “podaril” ji jih je kar njen mož, predsednik uprave NLB Priština!

Kosovska tožilka in bankir s premoženjem vrednim 70 milijonov evrov! (Foto: Facebook)

Državni tožilec mora pri opravljanju državno-tožilske službe ravnati nepristransko, varovati ustavnost in zakonitost, načela pravne države ter človekove pravice in temeljne svoboščine, vendar, ko dokument razkriva, da ima tožilec na računu kar 67 milijonov evrov, kot se je to zgodilo v primeru Merite Lumezi, se opravičeno vprašamo, ali se teh načel tudi drži. Vse namreč močno kaže na korupcijo. Poleg tega je njen mož predsednik uprave NLB Priština, balkanski mediji pa razkrivajo, da je prav on tisti, ki je pridobil to bajno vsoto! 

Tožilka s Kosova Merita Lumezi ima na svojem bančnem računu neverjetnih 67 milijonov evrov, razkriva dokument, ki so ga objavili na spletni strani Info-ks.net. Razkritje višine njenega bančnega računa jo tako uvršča med ene najbogatejših državnih uslužbenk oz. uslužbencev na Kosovu. Njeno družinsko bogastvo je sicer vredno okrog 70 milijonov evrov, kar 67 milijonov evrov pa ima v gotovini na računu v banki. V resnici pa naj bi to bajno bogastvo ustvaril Albert Lumezi, torej njen mož, ki je predsednik uprave NLB Priština. Ta je del Skupine Nove Ljubljanske banke. Če bi služil le kot vodilni, s svojo plačo nikoli ne bi dosegel tako vrtoglavih zneskov, kot jih imata zdaj zakonca Lumezi na računu. Očitno je, da afera o pranju iranskega denarja v NLB ne seže le do Slovenije.

Foto: fax.al

Foto: fax.al

Foto: fax.al

Foto: fax.al

Vpleten tudi Slovenec Podlesnik, ki je v NLB Priština odgovoren za financiranje?
S spletne strani NLB Priština je razvidno, da je član uprave, ki ji predseduje Lumezi, v NLB Priština tudi Bogdan Podlesnik iz Ljubljane, v NLB pa je zaposlen že več kot 20 let. Dve leti je bil namestnik generalnega direktorja v Montenegrobanki v Podgorici, bil je tudi generalni direktor Hipotekarne banke Podgorica. NLB Prištini se je pridružil maja 2008, od januarja 2010 pa je član uprave, njegovi področji, za katera je zadolžen, pa sta tveganje in odgovornost za financiranje. Na obzorju je torej nova afera, povezana z NLB in njeno kosovsko podružnico.

Bogdan Podlesnik (Foto: NLB Priština)

V NLB se niso zmenili za naše vprašanje
Medtem ko je morala država sanirati bančno luknjo v NLB, ko je izbruhnila afera o pranju denarja v NLB za Iran in zdaj očitno mimo zakonov delujejo/poslujejo celo na Kosovu, pa so si uslužbenci NLB privoščili razkošno zabavo, vključno z najetim helikopterjem, v Smledniku, ob golf igrišču. Iz NLB so nam v začetku tedna odgovorili, da so na tej zabavi sodelovali kot oglaševalec in da vodstvo banke ni bilo navzoče, kar pa ne pomeni, da se zabave niso udeležili drugi zaposleni, kar je razvidno tudi iz fotografij. Ko smo jim poslali dodatno vprašanje, če to pomeni, da NLB ni imela s to zabavo nobenega stroška, pa se za naše vprašanje niso več zmenili. Ko torej molk pove več kot tisoč besed …

M. S.