fbpx

Donald Trump prepovedal ameriška vlaganja v podjetja, ki so v lasti ali pod nadzorom kitajske vojske, Kitajci pa so v povračilo priznali Bidna za predsednika!

Zastavi ZDA in Kitajske. (Foto: sta)

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal izvršni odlok, s katero je prepovedal ameriška vlaganja v kitajska podjetja, za katere administracija meni, da so v lasti ali pod nadzorom kitajske vojske. Kitajska pa ob tem ni ostala križem rok, ampak se je Trumpu oddolžila tako, da je Bidna že priznala za novega predsednika ZDA. 

Uredba s katero je aktualni ameriški predsednik Donald Trump prepovedal ameriška vlaganja v kitajska podjetja v lasti ali pod nadzorom kitajske vojske, bi lahko vplivala na nekaj največjih kitajskih podjetij, vključno s telekomunikacijskimi podjetji China Telecom Corp Ltd in China Mobile Ltd. ter na proizvajalca opreme za nadzor Hikvision. Namen te poteze je odvrniti ameriške vlagatelje, pokojninske sklade in druga podjetja od nakupa delnic 31 kitajskih podjetij, za katere je ministrstvo za obrambo, ob začetku tega leta navedlo, da uživajo podporo kitajske vojske. Prvi del prepovedi bo začel veljati 11. januarja. Iz Bele hiše so sicer že včeraj sporočili, da Kitajska vse bolj izrablja kapital ZDA, za razvoj in modernizacijo svoje vojske, poroča Jutarnji

Po poročanju STA, pa Kitajci ob tej Trumpovi potezi niso ostali križem rok, marveč so za novega ameriškega predsednika nemudoma priznali demokrata Joeja Bidna. Kitajski politični vrh je tako Bidnu poslal čestitko za zmago na volitvah. Novico je za svetovno javnost sporočil tiskovni predstavnik tamkajšnjega Ministrstva za zunanje zadeve Wang Wenbin, ki je ob tej priložnosti zapisal: “Spoštujemo odločitev ameriškega ljudstva. Izražamo čestitke gospodu Bidnu in gospe (Kamali) Harris.” Ob tem je še dodal kitajsko razumevanje nastale situacije, in sicer, da “bo rezultat volitev v ZDA določen v skladu z ameriškimi zakoni in postopki”. In čeprav so ameriško-kitajske odnose v času predsedovanja Trumpa zaznamovali napeti odnosi, nekega pravega navdušenja nad Bidnovo zmago v Pekingu ni. Vendar pa upajo, da bi bil Biden do Pekinga malce bolj prizanesljiv. Tako je v začetku tedna Wang za javnost že sporočil: “Upamo, da nam bo nova ameriška vlada prišla nasproti.” 

Donald Trump je prepovedal vlaganje v podjetja, ki so v lasti ali pod nadzorom kitajske vojske. (Foto: epa)

Trump je nedavno, na 75. seji nagovoril generalno skupščino Združenih narodov. V govoru je poudaril, da ZDA vodijo svetovno bitko proti nevidnemu sovražniku, ki je v 188 državah sveta zahteval ogromno življenj. Obenem je poudaril, da je treba jasno povedati, da je za to pandemijo odgovorna Kitajska in jo pozvati k odgovornosti. Poleg tega je Kitajski pripisal odgovornost za visok ogljični odtis ter uničevanje oceanov s prekomernim ribolovom in odlaganjem plastike.

Domen Mezeg