fbpx

[Video] Donald Trump v zgodovinskem nagovoru Združenim narodom: ZDA vodijo svetovno bitko proti pandemiji, čas je, da se k odgovornosti za pandemijo pozove tudi Kitajsko!

Donald Trump v nagovoru ZN (Foto: YouTube)

Ameriški predsednik Donald Trump je na 75. seji nagovoril generalno skupščino Združenih narodov. V govoru je poudaril, da ZDA vodijo svetovno bitko proti nevidnemu sovražniku, ki je v 188 državah sveta zahteval ogromno življenj. Obenem je poudaril, da je treba jasno povedati, da je za to pandemijo odgovorna Kitajska in jo pozvati k odgovornosti. Poleg tega je Kitajski pripisal odgovornost za visok ogljični odtis ter uničevanje oceanov s prekomernim ribolovom in odlaganjem plastike.

Donald Trump je v nagovoru ZN poudaril dve ključni stvari: ZDA vodijo bitko proti pandemiji in jo bodo tudi rešile, čas pa je tudi, da se k odgovornosti za pandemijo pozove krivca, Kitajsko.

Trump je dejal, da so “v ZDA sprožili najbolj agresivno mobilizacijo po drugi svetovni vojni, hitro proizvedli rekordno zalogo ventilatorjev in ustvarili presežek opreme, ki so jo lahko delili s prijatelji in partnerji po vsem svetu.” Prvi so tudi “uvajali terapije, ki so reševale življenja, s čimer so smrtnost v ZDA zaradi covida-19 znižali za 85 odstotkov.”

Kitajska je pomagala širiti virus, kritičen do WHO
Izrazil je optimizem glede omenjene bitke, kot pravi, so “zahvaljujoč njihovim prizadevanjem, tri cepiva v zaključni fazi kliničnih preskušanj. Množično jih izdelujejo v naprej, tako da jih bo mogoče dostaviti takoj, ko bodo nared“. “Razdelili bomo cepivo, premagali virus, končali pandemijo in vstopili v novo dobo blaginje, sodelovanja in miru brez primere.” Bil pa je tudi zelo kritičen do kitajske vlade, ki ji pripisuje odgovornost za pandemijo in do WHO (Svetovne Zdravstvene Organizacije), za katero verjame, da jo pravzaprav vodi kitajska vlada. Kitajska je namreč svojimi napačnimi informacijami in neutemeljenim optimizmom pomagala širiti virus in je soodgovorna za pandemijo, je še dodal Trump.

Za svojo držo do Kitajske in WHO je navedel kar nekaj argumentov:

1. Kitajska komunistična partija je v začetku letošnjega leta prepovedala potovanja v svoji državi, medtem ko je dovolila lete iz Kitajske in s tem okužila svet.

2. Nato so kitajski voditelji obsojali prepoved potovanj, ki jo je zaukazal predsednik Trump, čeprav so potovanja znotraj svoje države prepovedali tudi sami in kitajske državljane zaprli v domove.

3. WHO je najprej širila lažno novico, da bolezen ni prenosljiva med ljudmi.

4. WHO je nato širila lažno novico, da asimptomatični bolniki ne morejo okužiti drugih.

Nato je svojo kritiko do Kitajske in popustljivosti ZN do nje še razširil in povedal, da je pandemija, ki jo je povzročila, le eden izmed mnogih problemov, ki jih ima svet s kitajsko vlado. Naštel je celo vrsto drugih:

5. Kitajska vsako leto odvrže milijone ton plastike in drugih smeti v oceane.

6. Preko meja dovoljenega lovi ribe v tujih vodah, uničuje koralne grebene in v zrak spusti z drugimi državami neprimerljivo visoko količino živega srebra v ozračje.

7. Kitajski ogljični izpusti so skoraj dvakrat višji od tistih ZDA.

Dodal je še, da so “ZDA, za razliko od Kitajske, čeprav so odstopile od enostranskega pariškega podnebnega sporazuma, svoje izpuste odtlej zmanjšale bolj od katerekoli države, ki od sporazuma ni odstopila in mu je še vedno zavezana”. Zaključil je, da “tistih, ki ignorirajo izjemne ameriške dosežke na področju varovanja okolja in kitajske pomankljivosti spregledajo, ne zanima okolje. Takšni ljudje samo “želijo kaznovati Ameriko in tega ne bom zastopal“.

Ob koncu nagovora je naštel nekaj najpomembnejših dosežkov ZDA v zadnjem času, pod njegovo vlado. Napovedal je, da “bo Amerika vedno vodilna na področju človekovih pravic, da on in njegova uprava spodbujajo versko svobodo, priložnosti za ženske, dekriminalizacijo homoseksualnosti, boj proti trgovini z ljudmi in zaščito nerojenih otrok”.

8. Spomnil je tudi na pomen ZDA za svetovno ekonomsko blaginjo in dejal, da so on in njegova ekipa v treh kratkih letih zgradili največje gospodarstvo v zgodovini in načrtujejo to hitro ponoviti.

9. Naslovil je prizadevanje njegove vlade za mir v svetu s pomočjo močne Amerike in osvetlil prizadevanja za jačanje ameriške vojske, ki se je po zatonu v času Obame znatno povečala. “V zadnjih štirih letih so za vojsko porabili 2,5 miljarde dolarjev in imajo po Trumpovo daleč najmočnejšo vojsko kjer koli na svetu in nobena ni niti blizu”.

10. Zaustavili so desetletja kitajskih trgovinskih zlorab. Oživili so zvezo NATO, kjer druge države zdaj plačujejo veliko bolj pravičnen delež kot poprej.

11. Vzpostavili so zgodovinska partnerstva z Mehiko, Gvatemalo, Hondurasom in Salvadorjem, da bi ustavili tihotapljenje ljudi. Z ljudmi Kube, Nikaragve in Venezuele stojijo v njihovem pravičnem boju za svobodo.

12. Umaknili so se iz iranskega jedrskega sporazuma in uvedli hude sankcije proti vodilnemu svetovnemu sponzorju terorizma. 100-odstotno so izbrisali kalifat ISIS; ubili njenega ustanovitelja in vodjo al-Bagdadija; in eliminirali največjega svetovnega terorista, Kasema Sulejmanija.

13. Ta mesec so dosegli mirovni sporazum med Srbijo in Kosovom.

14. Po desetletjih brez napredka so z dvema mirovnima sporazumoma na Bližnjem vzhodu dosegli pomemben preboj. Izrael, Združeni arabski emirati in Bahrajn so v Beli hiši podpisali zgodovinski mirovni sporazum, z mnogimi bližnjevzhodnimi državami, ki bodo to še storile. Hitro prihajajo in vedo, da je to super zanje in da je super za svet. “V kratkem nameravajo doseči več mirovnih sporazumov in še nikoli ni bil bolj optimističen glede prihodnosti regije”. 

15. Tudi ZDA si prizadevajo za konec vojne v Afganistanu in da domov pripeljejo svoje čete.

Za konec je poudaril, da “si bo Amerika vedno prizadevala za mir, a da je mir dosegljiv le z vojaško močno Ameriko kot zaslombo za vse mirovne in trgovske sporazume. Vse člane skupščine je pozdravil in optimistično napovedal, da verjame, da bodo v roku enega leta, ko se bodo srečali v živo, morda govorili celo o najboljšem letu v človeški zgodovini”.

Aleš Ernecl