fbpx

Donald Trump v slabih štirih letih dosegel najbolj izjemne uspehe za ameriško gospodarstvo v zadnjih 40 letih

Donald J. Trump (Foto: epa)

Pred štirimi leti je bil Donald Trump popolna neznanka v svetu politike, štiri leta pozneje pa so ga Američani spoznali kot politika, ki jim je močno približal ameriške sanje z uspešnim vodenjem gospodarstva, predvsem pa najvišjo stopnjo zaposlenosti v vsej ameriški zgodovini. Poleg tega je Trump doumel, da je politika na področju trgovine in priseljevanja v zadnjih 40 letih delovala tako, da je uničevala lokalno proizvodnjo, kar je prav tako skušal spremeniti. 

Pred štirimi leti je Donald Trump Američanom dajal vtis drznega, vulgarnega in robatega zvezdnika iz resničnostnega šova, ki se je odločil za politično kariero, in ki si je zadal osvojiti utrdbo po imenu Washington in izvesti revolucijo, kar se je zdelo precej samovšečno in absurdno obenem. Seveda je Trump nekdo, ki mu je uspelo na trgu nepremičnin ustvariti ogromen imperij ter posoditi svoje ime bleščečim nebotičnikom, a v svetu politike je bil začetnik. Prav zato ni bilo nikakršnega razloga, da bi Trumpu lahko zaupali, da bi lahko uspešno vodil gospodarstvo in bil odločen branitelj domovine Američanov ali celo zaščitnik najbolj cenjenih ameriških ustavnih svoboščin, poroča washingtontimes.

Tako se je pripetilo, da niso pri Washington Times prvič od leta 1982, torej od njegove ustanovitve, na volitvah 2016, podprli nobenega predsedniškega kandidata. S tem so prepustili ljudstvu, da se samo odloči med dvema kandidatoma, med katerima ni nihče opravičil njihovega zaupanja. Vendar pa je do današnjih dni Trump pustil nekaj neizbrisnih sledi na nekaterih ključnih področjih, ki jih je vredno omeniti. Tako je med drugim postavil temelje za najbolj uspešno delovanje ameriškega gospodarstva v zadnjih 40 letih. Leta 2019 pa je bilo stanje na trgu dela najbolj optimistično za delojemalce v celotni sodobni ameriški zgodovini, saj je bilo največje število Američanov v vsej zgodovini ZDA, zaposlenih – kar 159 milijonov.

Deregulacije Donalda Trumpa. (Foto: epa)

V slabih štirih letih dosegel zavidanja vredne uspehe
ZDA so imele tako najnižjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih 50 letih, ki je znašala zgolj 3,5 odstotka, obenem pa so beležili (skoraj) rekordno zaposlenost Afroameričanov, Latinoameričanov, Azijcev, žensk, ljudi s srednješolsko izobrazbo, invalidov in veteranov. Leta 2019 se je srednji družinski prihodek povečal za 6,8 odstotka, kar je najvišji enoletni prirast zabeležen od leta 1967 in je dosegel rekordnih 68.700 dolarjev. Prav tako je Trump v predsedniško palačo vstopil s polnim razumevanjem dejstva, da je bila politika na področju trgovine in priseljevanja v zadnjih 40 letih usmerjena tako, da je škodila domači proizvodnji in delavcem.

Ameriški predsednik Trump je imel nedavno dramatični govor na nacionalni republikanski konvenciji, pri čemer se je osredotočil na teme, ki so bile za njegovo kampanjo zmagovite na preteklih predsedniških volitvah. Podrobneje je med drugim spregovoril o svojih prizadevanjih za zagotavljanje pravične trgovine, javnega reda in miru ter varnosti na mejah. Poudaril je, da je naredil tisto, kar politični establišment ni pričakoval in s tem pokazal, da se drži svojih obljub, ki jih je dal pred volitvami. Omembe vredna so tudi njegova prizadevanja za debirokratizacijo države, da bi s tem pocenil tamkajšnje življenje.

Domen Mezeg