Dr. Milan Zver: S Trumpovim bližnjevzhodnim mirovnim predlogom Izraelci dobijo zagotovilo za mir in varnost, Palestinci pa svojo državo

Milan Zver

Evropski poslanec dr. Milan Zver pozdravlja bližnjevzhodni mirovni predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, “predvsem zato, ker je uravnotežen.” Po besedah evroposlanca po omenjenem predlogu Izraelci dobijo zagotovilo za mir in varnost, Palestinci pa svojo državo.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je pred dnevi v Bruslju sodeloval v razpravi, povezani z načrtom ZDA za Bližnji vzhod ter odzivu EU v skladu z mednarodnim pravom. V razpravi je poudaril, da pozdravlja bližnjevzhodni mirovni predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, “predvsem zato, ker je uravnotežen.”

Po besedah evroposlanca po omenjenem predlogu Izraelci dobijo zagotovilo za mir in varnost, Palestinci pa svojo državo. “Demokratične države so ta predlog podprle, tiste, ki to niso, pa so ga zavrnile skupaj s Palestinci, ki jim status quo očitno ustreza in si ne želijo miru,” je dejal in nadaljeval, da je tudi Iran med tistimi državami, ki so ameriški predlog zavrnile.

Visoki predstavnik z obiskom legitimiral iranski režim
Ker se je v Teheranu v začetku februarja mudil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je Zver nanj naslovil tudi vprašanja, ali se je z oblastmi v Iranu pogovarjal o Trumpovem predlogu ter ali je iranski režim opozoril na drastične kršitve človekovih pravic v tej državi. “Zakaj ste sploh bili tam, saj ste s tem samo pomagali legitimirati režim, ki je drastično kršil človekove pravice?” je še vprašal.

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borell se srečuje z najvišjimi avtoritarnimi iranskimi političnimi predstavniki. (Foto: Twitter)

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell se je v odgovoru odzval predvsem na vprašanja evropskega poslanca Zvera. Tako je povedal, da je Teheran obiskal na podlagi mandata držav članic Sveta. “Imel sem mandat Sveta, da obiščem regijo bližnjega in daljnega vzhoda,” je dejal Borrell in ob tem naštel še nekaj drugih držav, ki jih je obiskal v zadnjem času. Dejal je še, da so njegovi obiski v regiji namenjeni temu, da poskusi ugotoviti, ali obstaja možnost, da bi EU prispevala k večanju stabilnosti in miru v regiji. Ob tem je navedel, da se je o bližnjevzhodnem vprašanju pogovarjal tudi z nekaterimi posamezniki v ameriški administraciji. Na vprašanja Zvera o tem, ali je iranski režim opozoril na drastične kršitve človekovih pravic, pa Borrell ni odgovoril.

Rok Krajnc

 • Ivan Ivanovič

  Palestinci bi se zadovoljili z eno samo rešitvijo: Uničenjem Izraela. Na koncu se bo zgodilo neizbežno: eden od antagonistov bo izginil na smetišče zgodovine.

  • ZatonMesecnikov

   Ja, to je bil vojaški cilj 5 držav Arabske lige leta 1947, ko so napadli izrael. Poriniti Jude v morje…

 • Resnica

  Hahah pa valda ne podpira tega enostranskega dogovora spisanega v natenyahujevem kabinetu…trump zgleda se ni slisal da mirovni sporazum mora biti oboje stranski ne pa enostranski ker po tem bi sporazum amak bolj spominja na versail kjer je ena stran drugo povedala kako bo

  • Ivan Ivanovič

   Za Palestince bi bil dober samo ena sporazum: kjer Izraela ne bi bilo več na zemljevidu. Končni rezultat bo, da Palestine ne bo več na zemljevidu.

   • Resnica

    Palestina bo vedno obstajala ker je izrael ne more aneksirati in to izkljucno zaradi enega razloga…ce palestina postane del izraela so judi manjsina v izraelu kar pomeni da izrael postane palestina…se pa strinjam da palestinci be bodo nikoli zadovoljni

 • Truth

  Ne vem, ali ima klečeplazenje pred gospodarjem iz ZDA pri g. Zveru in še kom iz stranke sploh meje…In pri tem ne more ali sploh noče videti kaj dejansko dobijo Palestinci. In to ni nobena država, ampak so navadni bantustani, ki jih bo kot velika koncentracijska taborišča nadziral njihov velikodušni kapo, se pravi Izrael.
  Potem pa naj, tako kot ranjenim živalim, raje naredijo milostno uslugo Palestincem in jih s svojim nezakonitim jedrskim orožjem pokončajo namesto da jih do neskončnosti puščajo v tem mizernem stanju…In verjemite, velik del izraelske elite bi to z velikim veseljem naredil, saj na Palestince gleda kot na bakterije..Glede svojega usmiljenja niso čisto nič drugačni kot njihovi nemški krvniki…

  • ZatonMesecnikov

   Arabci imajo 15 milijonov km2. Te tako imenovane palestince, ki obstajajo zaradi izraela, pa so Jordanci nagnali leta 1970 iz Jordanije. očitno se ne da živeti skupaj z njimi.

   • Truth

    ,,Arabci imajo 15 milijonov km2. ”
    To pa je izjava in pol…Kot da bi se nekdo hotel polastite celotnega ozemlja Slovenije in bi potem argumentirali, da imamo Slovani itak cca. 20 milijonov km2…
    Nekega hudega znanja o različnih etničnih skupinah znotraj Arabcev očitno nimaš, glede na to da mečeš vse v en koš, od Maroka do Perzijskega zaliva…

    • ZatonMesecnikov

     V socialističnih osnovnih šolah so učili, da je Arabski narod eden, ki so ga imperialisti razdelili z ravnilom. Kdo pa si ti, da se postavljaš nad avtoritete slovenskega šolskega sistema nekoč? Imaš kakšne reference?

 • Speechless 1

  Izrael, pro-izraelska Amerika s pomočjo žida Jared Kushner-ja, naredijo “mirovni” predlog, pri nastanku katerege palestinci niso sodelovali, in g. Zver ga označi za “uravnoteženega”? Če nebi prebral par njegovih izjav povezanih s to temo, bi mislil, da se šali.

  • ZatonMesecnikov

   15 milijonov km2 imajo pohlepneži ozemlja, pa so se na vsak način zapičili v tistih 20.000 km2 biblijske dežele Judeje. Mika jih njihovo bogastvo, Izraelce bi pa porinili v morje. Kar je njihov vojni cilj vse od leta 1947, ko so prvič napadli…

 • RATATA

  Naglavna pokrivala vse povedo! Ovitoglavci ali pa tisti z mnogo premajhnimi čepicami je isti šmorn. Irael dobro fura ZDA. Se ve, kdo je spravil ZDA v ww1 na strani Anglije in kaj je ta morala obljubiti judenbanksterjem, ki imajo v bistvo joistick za upravljanje s svetom v rokah!

 • xtc

  Dejstvo je ,da bi morali Arabsko druščino-Palestinci so fiktiven narod razgnat nazaj po Arabiji od koder so se privlekli in delajo galamo,od njih ni nič.

  • ZatonMesecnikov

   Ja, od 1,2 milijona tako imenovanih Palestincev leta 1947 jih je nastalo 12 milijonov. Pa pravijo da jih zatirajo in preganjajo….

 • ljubinica

  Zverovo slepo podpiranje Izraela je hlapcevsko.
  Se ze uresnicujejo starodavne prerokbe, po katerih bo “izvoljeno ljudstvo” zavladalo svetu? Goyim (nejudje) bomo unjihovi suznji.
  Judovski rabini pravijo: Izak je imel 2 sinova, dvojcka Ezava in Jakoba. Ko sta bila se v materinem telesu, jima je bilo prerokovano, da bo starejsi t. j. Ezav sluzil mlajsemu, t. j. Jakobu.
  Potomci Jakoba so Izraelci. Ezava, iimenovanega tudi Edom, je nasledil Rim, nato krscanstvo t. j. zahodna civilizacija.
  Danes zahodno civilizacijo predstavljajo ZDA. Ki sluzijo Izraelu …
  Ze nekaj casa poslusam judovske rabine, npr. Mendela Kesina. Ne morete si predstavljati, kaj ta clovek govori …
  Zveru (in drugim hlapce Izraela) priporocam ogled videa na Youtube: Adam Green Jacob and Esau ..

  ,

  I