fbpx

Dr. Milan Zver: S Trumpovim bližnjevzhodnim mirovnim predlogom Izraelci dobijo zagotovilo za mir in varnost, Palestinci pa svojo državo

Milan Zver

Evropski poslanec dr. Milan Zver pozdravlja bližnjevzhodni mirovni predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, “predvsem zato, ker je uravnotežen.” Po besedah evroposlanca po omenjenem predlogu Izraelci dobijo zagotovilo za mir in varnost, Palestinci pa svojo državo.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je pred dnevi v Bruslju sodeloval v razpravi, povezani z načrtom ZDA za Bližnji vzhod ter odzivu EU v skladu z mednarodnim pravom. V razpravi je poudaril, da pozdravlja bližnjevzhodni mirovni predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, “predvsem zato, ker je uravnotežen.”

Po besedah evroposlanca po omenjenem predlogu Izraelci dobijo zagotovilo za mir in varnost, Palestinci pa svojo državo. “Demokratične države so ta predlog podprle, tiste, ki to niso, pa so ga zavrnile skupaj s Palestinci, ki jim status quo očitno ustreza in si ne želijo miru,” je dejal in nadaljeval, da je tudi Iran med tistimi državami, ki so ameriški predlog zavrnile.

Visoki predstavnik z obiskom legitimiral iranski režim
Ker se je v Teheranu v začetku februarja mudil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je Zver nanj naslovil tudi vprašanja, ali se je z oblastmi v Iranu pogovarjal o Trumpovem predlogu ter ali je iranski režim opozoril na drastične kršitve človekovih pravic v tej državi. “Zakaj ste sploh bili tam, saj ste s tem samo pomagali legitimirati režim, ki je drastično kršil človekove pravice?” je še vprašal.

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borell se srečuje z najvišjimi avtoritarnimi iranskimi političnimi predstavniki. (Foto: Twitter)

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell se je v odgovoru odzval predvsem na vprašanja evropskega poslanca Zvera. Tako je povedal, da je Teheran obiskal na podlagi mandata držav članic Sveta. “Imel sem mandat Sveta, da obiščem regijo bližnjega in daljnega vzhoda,” je dejal Borrell in ob tem naštel še nekaj drugih držav, ki jih je obiskal v zadnjem času. Dejal je še, da so njegovi obiski v regiji namenjeni temu, da poskusi ugotoviti, ali obstaja možnost, da bi EU prispevala k večanju stabilnosti in miru v regiji. Ob tem je navedel, da se je o bližnjevzhodnem vprašanju pogovarjal tudi z nekaterimi posamezniki v ameriški administraciji. Na vprašanja Zvera o tem, ali je iranski režim opozoril na drastične kršitve človekovih pravic, pa Borrell ni odgovoril.

Rok Krajnc