Droni napadli Moskvo

Moskva je bila napadena. (Foto: Twitter)

Moskva je bila v zgodnjih jutranjih urah napadena z brezpilotniki. Po poročanju oblasti žrtev in večje škode ni bilo. Šlo naj bi za povračilne ukrepe za ruski napad na skladišče žita v Odesi. 

V napadu blizu Odese, ki ga je zakrivila Rusija, so bili ranjeni štirje pristaniški delavci. Francoska tiskovna agencija AFP pa navaja, da je napad z letalniki iranske izdelave šahed-136 trajal skoraj štiri ure. Uničeno ni bilo le skladišče za žito, ampak tudi rezervoarji za skladiščenje drugih vrst tovora.

Rusija krepi napade v Odesi
Ukrajinska protiletalska obramba je sestrelila tri drone, ki jih je poslala Rusija. Od odstopa od mednarodnega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja pred tednom dni je Rusija po poročanju STA okrepila napade v Odesi. Iz Kijeva namreč pravijo, da naj bi bilo v napadih uničeno že preko 60 tisoč ton žita. Moskva je namreč ob nepodaljšanju sporazuma izpostavila, da bodo kot vojaške tarče obravnavali vse tiste ladje, ki se bodo napotile proti pristaniščem Ukrajine, od koder se nato žito izvaža naprej. Medtem Zahod odločitev Rusije kritizira in jo poziva k podaljšanju sporazuma. Moskva pa v zameno za vnovično podaljšanje zahteva, da pride do odprave ovir za izvoz ruskega žita in gnojil.

Foto: Twitter

Lokalne oblasti na Krimu so sporočile, da je bilo v ponedeljek zjutraj zadeto rusko skladišče streliva v Džankoju na Krimu. Ruske letalske sile so nad območjem prestregle 11 brezpilotnih letal, je po poročanju Jutranjega Lista izpostavil proruski uradnik. Sergej Aksjonov, guverner Krimskega polotoka, ki si ga je Moskva nezakonito priključila leta 2014, je tudi povedal, da je bila poškodovana stanovanjska zgradba na tamkajšnjem območju. Rusija ima vojaško letalsko bazo v bližini Džankoja. Ukrajinski uradniki že dolgo trdijo, da so mesto in okolico spremenili v največjo vojaško bazo Moskve na Krimu.

Rusija Ukrajino obtožuje napada z droni na Moskvo
Rusija trdi, da je v ponedeljkovih zgodnjih jutranjih urah nevtralizirala dve ukrajinski brezpilotni letali nad Moskvo, pri čemer je eno strmoglavilo blizu zgradbe obrambnega ministrstva v središču mesta. Dele drona so v ponedeljek zjutraj našli v središču Moskve, približno dva kilometra od glavne zgradbe obrambnega ministrstva, so poročale ruske državne tiskovne agencije. Reutersova priča je slišala dve glasni eksploziji, preden so poročali o najdbi delov drona.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je preko Telegrama sporočil, da sta bili v napadih brezpilotnih letal na Moskvo v ponedeljek ob 4. uri zjutraj poškodovani dve nestanovanjski zgradbi v Moskvi. Sobjanin trdi, da v napadu ni bilo večje škode ali žrtev. Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da sta bili dve ukrajinski brezpilotni letali onesposobljeni in strmoglavljeni v Moskvi. “V ponedeljek ob 4. uri zjutraj je bil preprečen poskus kijevskega režima, da z dvema brezpilotnima letaloma izvede teroristični napad na objekte na ozemlju Moskve,” so navedli.

Do poročanja o omenjenem napadu z droni je prišlo dan po tem, ko je Ukrajina obljubila ukrepanje zaradi ruskega napada na Odeso, v katerem sta življenje izgubili dve osebi. Poškodovana je bila tudi pravoslavna katedrala, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine.

Ana Horvat