Ukrajinske pilote bo zasebno ameriško podjetje učilo letenja z lovci F-16

Zasebni vojaški izvajalec s sedežem v ZDA Draken International je začel zaposlovati inštruktorje F-16 za urjenje ukrajinskih pilotov v Romuniji. V obvestilu o zaposlitvi družba piše, da bodo vojaški inštruktorji delali v vojaški bazi Borcea-Fetești, poroča ukrajinska publikacija Zerkalo Nedeli.

Center za usposabljanje pilotov zaposluje tudi druge kategorije osebja – predvsem tehnike, električarje in druge letalske strokovnjake. Kandidati morajo imeti vsaj pet let izkušenj z letali F-16, v Romuniji pa bodo predvidoma ostali od 3 do 19 mesecev.

Na začetku bo usposabljanje sestavljeno iz testiranja in izbire ukrajinskega osebja ter pouka angleškega jezika; teoretično in praktično usposabljanje bo zagotovljeno kasneje. Cilj programa je, da ukrajinski piloti pridobijo osnovne veščine letenja in vzdrževanja letal F-16.

Draken International ima pogodbo z ameriško vlado, da igra vlogo hipotetičnega nasprotnika v vajah letalskih sil in mornarice. Podjetje Draken International, ustanovljeno leta 2012, upravlja s floto približno 150 delno zastarelih bojnih letal, vendar ima po ocenah tudi 24 F-16. Večina njenih pilotov je upokojenih ali delno upokojenih pripadnikov ameriškega letalstva, mornarice in marinarske pehote.

Pred tem je tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ignat dejal, da je prva skupina ukrajinskih pilotov pripravljena, da se naučijo leteti z bojnimi letali F-16. Nizozemska vlada je še sporočila, da si Nizozemska skupaj z Dansko ob podpori ZDA prizadeva za vzpostavitev centra za usposabljanje teh ukrajinskih pilotov.

Nizozemska je tako uradno potrdila, da gre za bojna letala F-16 Fighting Falcon. Načrt, ki ga predlaga Nizozemska v svojem programu “F-16 za Ukrajino”, vključuje center za usposabljanje pilotov. Države, kot sta Danska ali Nizozemska, bi lahko bile prve, ki bodo Ukrajini dostavile F-16, saj imajo v lasti okoli 40 F-16, ki jih bodo nadomestili F-35.

Ukrajinci že dolgo lobirajo za sodobna lovska letala F-16

Od začetka ruske invazije na njihovo državo so ukrajinski voditelji zahtevali, da jim zahodne države dobavijo sodobna bojna letala. Dobava F-16 bi bila nedvomno odvisna od odobritve Združenih držav, države njihove proizvodnje. Čeprav je bila Bidnova administracija sprva nenaklonjena, je predstavniški dom ameriškega kongresa julija 2022 namenil 100 milijonov dolarjev za usposabljanje ukrajinskih pilotov za letenje ameriških bojnih letal. Druge države so povedale, da so pripravljene dostaviti letala iz sovjetskega obdobja, ki jih že uporabljajo ukrajinske zračne sile. Slovaška se je strinjala z dobavo svojih 11 bojnih letal MiG-29 pod pogojem, da Poljska in Češka zaščitita njen zračni prostor, dokler leta 2023 ne prejmejo F-16 Lockheed Martin letal.

Bojna letala F16 (Foto: epa)

Finska je sporočila, da je Ukrajini poslala svoj 12. paket vojaške pomoči. Prejšnjih enajst paketov je bilo skupaj vrednih 590 milijonov evrov. 12. bo vreden 400 milijonov evrov. Nov paket vojaške pomoči Latvije za Ukrajino bo vseboval dva helikopterja Mi-17, več deset MANPADS Stinger, mitraljeze in brezpilotna letala, še poročajo mediji. Latvija bo urila tudi dva tisoč ukrajinskih vojakov. Tudi Belgija bo Ukrajini poslala paket vojaške pomoči. Ukrajinska vojska bo prejela rakete zemlja-zrak, protitankovsko orožje, mitraljeze in strelivo. Ocenjena na 90 milijonov evrov je to daleč največja dobava orožja Belgiji doslej.

Andrej Žitnik