fbpx

Drugi največji financer demokratov načrpal 40 milijonov v demokratsko stranko, nato podjetje spravil v bankrot in oškodoval stranke

Ameriški predsednik Joe Biden in demokratski financer Sam Bankman-Fried (Foto: posnetek zaslona YouTube/epa)

Med vsem slavjem in nasmihanjem Joeja Bidna, Chucka Schumerja in prijateljev zaradi boljših rezultatov demokratov od pričakovanih na tokratnih vmesnih volitvah prihaja na plano zaskrbljujoča zgodba, ki lahko pojasni, kako da so sploh zmagali. Bidnov drugi največji donator, tako imenovani wunderkind milijarder v kriptovalutah Sam Bankman-Fried je namreč podjetje FTX spravil v bankrot, potem ko je v Demokratsko stranko načrpal 40 milijonov dolarjev.

30-letni čudaški fant, za katerega so nekoč govorili, da je bil vreden kar 16 milijard dolarjev, je porabil 10 milijonov dolarjev za pomoč pri izvolitvi Joeja Bidna za ameriškega predsednika leta 2020. Marsikomu se na tem mestu poraja vprašanje, ali bo bankrot FTX-a preiskan, saj Sam Bankman-Fried takoj za Georgom Sorosom velja za drugega največjega donatorja demokratov.

Foto: Twitter

Bankman-Fried je veljal za matematičnega genija s slabimi socialnimi veščinami, ki naj bi živel v poliamornem odnosu z več ljudmi – v luksuznem mansardnem stanovanju s približno 10 sodelavci – v davčni oazi na Bahamih, kjer je bil sedež njegove propadle kripto borze FTX . Spal naj bi kar v svoji pisarni na posebnih vrečah za sedenje, jedel veganski krompirček in po njegovih lastnih navedbah na Twitterju užival amfetamine in uspavalne tablete, da bi uravnal svoje kaotične spalne navade.

Bankman-Friedova mati, profesorica prava na Stanfordu Barbara Fried, je tudi soustanoviteljica levičarskega odbora “Mind The Gap”, ki je po poročilih zbral 140 milijonov dolarjev za pomoč demokratom pri zmagi na volitvah pod pretvezo promocije “udeležbe na glasovanju”.

Velikanski zneski strank nenadno izginili
Potem ko se je denar stekel na račun demokratov, Reuters poroča, da je iz FTX-a izginilo med milijardo in dvema milijardami dolarjev sredstev strank. Po zadnjem poročanju sta bila Bankman-Fried in njegov skrivnostni soustanovitelj Gary Wang “pod nadzorom” bahamskih oblasti, potem ko naj bi nameravala pobegniti v Dubaj, poroča publikacija Cointelegraph.

Foto: posnetek zaslona YouTube

Za marsikoga je omenjena zgodba silovit padec na realna tla. Finančni mediji in veliki vlagatelji so mladega milijarderja slavili kot svetnika, ki se je izogibal luksuzu, kamor spadajo Lamborghiniji in Rolexi, saj naj bi živel samo zato, da bi dal ves svoj denar in naredil svet boljši. Veljal je za privrženec kulta “učinkoviti altruizem”, ki izvira iz univerze v Oxfordu. Čeprav naj bi cilj predstavljal iskanje najučinkovitejših načinov, kako je mogoče koristiti drugim, gre tukaj v resnici za prikrito obliko socializma, ker se vse “dobro”, kar je narejeno, “čudežno” popolnoma ujema z levičarskimi obsedenostmi, kamor denimo spadajo podnebne spremembe, zavzemanje za neuživanje mesa itd. “Želi obogateti, da bi vplival na svet in ga spremenil,” so besede, s katerimi so opisovali milijarderja.

Bankman-Fried je imel zagotovo vpliv na izid vmesnih volitev, saj je ta svoje milijone usmeril v Demokratični nacionalni odbor in demokratom prijazna politična gibanja in skupine, razkriva New York Post. Doniral je odborom, ki so bili povezani z Nancy Pelosi in Chuckom Schumerjem, da bi demokratom pomagal zmagati na volitvah. Velikodušnost je usmeril za “prokripto demokrate”, med katere sodi newyorška senatorka Kirsten Gillibrand. Obiskal je tudi Belo hišo, kjer se je 22. aprila in 12. maja srečal z glavnim Bidnovim svetovalcem Stevom Ricchettijem, razkriva Washington Free Beacon. Nič čudnega torej, da je bila Bidnova administracija šibka pri regulaciji kripto trga. Bankman-Frieda so občudovali tudi pri Svetovnem gospodarskem forumu, da so FTX spremenili kar v “korporacijskega partnerja”. Toda zanimivo, stran, kjer je bilo to zapisano, je nenadno čudežno izginila.

Foto: epa

Sara Kovač