[Video] V Rusiji se pravkar odvija državni udar!

Jevgenija Prigožin (Foto: Twitter)

“Putin je sprejel napačno odločitev. To je slabo zanj. Kmalu bomo imeli novega predsednika,” je preko Telegrama sporočila ruska najemniška skupina Wagner. Poveljstvo ruske vojske je bilo s strani vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina obtoženo, da je odredilo napade na njegovo skupino borcev in pri tem pokončalo veliko pripadnikov. Pred tem je Prigožin rusko obrambno ministrstvo v luči ruskih izgub okupiranih ozemelj obtožil nesposobnosti. Rusko obrambno ministrstvo obtožbe zanika in jih označuje kot provokacijo, a posnetki s terena kažejo, da se je situacija precej zapletla in vse skupaj kaže na državni udar. Ruski predsednik Vladimir Putin je poziv Prigožina k uporu proti ruskemu vojaškemu vodstvu in dejanja skupine že označil kot izdajo in “nož v hrbet”. Ruse pa pozval k enotnosti in poudaril, da ne bo dovolil državljanske vojne.

Tiskovna služba Jevgenija Prigožina je predvajala njegovo sporočilo, kjer ta trdi, da je ruska vojska izvedla raketne napade na njihove položaje v zaledju ukrajinske fronte. “Ubitih je bilo veliko naših borcev,” je izpostavil in po poročanju STA napovedal, da se bo na napade odzval.

“Ministrstvu za obrambo smo bili pripravljeni popustiti in predati svoje orožje. Danes, ko so videli, da se nismo zlomili, so izvedli raketne napade na naše tabore,” je Prigožin povedal v nadaljevanju. Ko je napovedal zaustavitev poveljstva ruske vojske v Kremlju, je Ruse pozval, naj se njegovim borcem ne zoperstavljajo. “Svet poveljnikov skupine Wagner je sprejel odločitev – zlo, ki ga prinaša rusko vojaško vodstvo, je treba ustaviti,” je bil jasen Prigožin.

Prek Telegrama je zaokrožila novica o tem, da so hekerji vdrli v ruske televizijske programe in se predvajali trditve Prigožina:

Tako imenovan Putinov kuhar se je v zadnjem času znašel v očitnem konfliktu z ruskim poveljstvom v Kremlju in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem ter izrazil tudi pomisleke okrog smiselnosti vojne v Ukrajini. Po njegovo je tako imenovana posebna vojaška operacija osnovana na lažeh. Meni, da je bila vojna nujna za namene samopromocije določenih posameznikov.

“Vsa sporočila in videoposnetki, ki jih je objavil Prigožin in v katerih trdi, da je ruska vojska izvedla napad na skupino Wagner, ne ustrezajo resničnosti in so informacijska provokacija,” na drugi strani sporoča rusko obrambno ministrstvo. Iz Moskve pa sporočajo tudi, da je bil ruski predsednik Vladimir Putin obveščen z navedbami Prigožina, da so ruske sile napadle položaje borcev Wagnerja. Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, pravi, da so bili sprejeti vsi potrebni ukrepi.

Wagnerjevi borci so tekom noči zavzeli vojaško okrožje v Rostovu na Donu, mestu z 1,1 milijona prebivalcev, vključno s tamkajšnjim vojaškim letališčem. Prigožin je med drugim povedal tudi, da naj bi piloti ruskih letal zavrnili ukaz za raketiranje njegovih borcev. Tamkajšnjo glavno poveljstvo po njegovih besedah deluje normalno, ni nikakršnih problemov in se jim zaradi njihove prisotnosti nikakor ne sme naprtiti krivde v primeru neuspehov na bojišču. Pravi, da so na terenu prišli do spoznanja, da je prišlo do velikih izgub ozemlja. “Število ubitih vojakov je 3- do 4-krat večje, kot se poroča,” je povedal Prigožin v svojem javljanju. Kot je sporočil, jih nihče ne bo zaustavil in bodo šli vse naprej do konca.

Tuje tiskovne agencije poročajo, da je vodja Wagnerja napovedal blokado mesta in premik proti ruski prestolnici v primeru, če se Šojgu in načelnik generalštaba ruskih oboroženih sil Valerij Gerasimov ne bosta želela srečati z njim. Prigožin je v sporočilu prek Telegrama dejal, da so njegovi plačanci “pripravljeni umreti” v njegovi akciji proti ruski vojski. “Vsi smo pripravljeni umreti. Vseh 25 tisoč in nato še 25 tisoč,” je poudaril po poročanju britanskega BBC in dodal, da naj bi se akcija izvajala “za ruski narod”.

Zaradi izjav in ravnanj Prigožina je Rusija aktivirala operacijo “Trdnjava”. Na ulicah je tako mogoče opaziti vojake, oklepna vozila, tanke. Prav tako so blokirane tudi ulice. Sergej Sobjanin, moskovski župan, je že zjutraj poročal glede okrepljenega nadzora prometa in omejitev večjih dogodkov. Uvedeni so bili protiteroristični ukrepi, ljudje pa so bili pozvani, naj ne zapuščajo svojih domov.

S protiteroristično operacijo želijo preprečiti morebitna teroristična dejanja v Moskvi in širši regiji. Medtem je bil Prigožin s strani Nacionalnega protiterorističnega odbora Rusije obtožen pozivanja k oboroženemu uporu, zaradi česar mu grozi 20-letna zaporna kazen. Ruska varnostna služba FSB je Wagnerjeve borce pozvala k aretaciji Prigožina.

Foto: epa

Putin: Gre za izdajo in “nož v hrbet”
Na dogajanje se je že odzval Putin. V svojem govoru je ta izpostavil, da so “velike ambicije nekaterih vodile v veleizdajo”. Več Rusov naj bi bilo tako pod pretvezo zvabljenih v storitve kaznivih dejanj. “Gre za “nož v hrbet”, tiste, ki delijo Rusijo, pa čaka “neizogibna kazen”,” je napovedal Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Po besedah ruskega predsednika je na kocki prihodnost Rusije, dogajanje naj bi namreč predstavljalo “smrtonosno grožnjo”. Ruse je pozval k enotnosti in dodal, da ne bo dovolil državljanske vojne. Putin je obljubil obrambo Rusije, sprejeti bodo namreč vsi potrebni ukrepi. “Tako v Moskvi kot več drugih regijah je v veljavi “protiteroristični režim”,” je izpostavil.

Britansko ministrstvo za obrambo na podlagi obveščevalnih podatkov razkriva, da se nekatere Wagnerjeve enote “pomikajo proti severu skozi regijo Vorenež, skoraj zagotovo s ciljem priti do Moskve”. Vorenež leži na pol poti med Moskvo in Rostovom na Donu, ruskim mestom, ki ga skupina plačancev Wagner sedaj nadzoruje. Ta upor označujejo kot “najpomembnejši izziv za rusko državo v zadnjem času”.

Ruski viri so za BBC dejali, da so Wagnerjevi borci prevzeli nadzor nad vsemi vojaškimi objekti v mestu Voronež. Mestne oblasti te trditve še niso komentirale. Guverner regije Aleksander Gusev pa medtem opozorja, da trenutno kroži veliko lažnih poročil o premikih v regiji.

Prigožin trditve o državnem udaru označuje za absurdne
Predsednik Putin je šefa Wagnerjevih plačancev Jevgenija Prigožina obtožil izdaje. “Vse trditve o vojaškem udaru so absurdne,” pa trdi Prigožin, ki pravi, da njegov cilj “ni vojaški udar, ampak pohod za pravico”.

Na Wagnerjevem kanalu Telegram je bilo nedavno objavljeno zvočno sporočilo. Zdi se, da gre za neposreden, izzivalen odgovor Prigožina, na Putinov televizijski nagovor. Sliši se moški glas, podoben Prigožinovemu, ki pravi: “Glede izdaje domovine se je predsednik globoko zmotil. Smo domoljubi, borili smo se in se borimo.” Pravi, da ne želijo, da bi njihova država živela še naprej v lažeh in korupciji.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je Prigožinov oboroženi upor označil za “nož v hrbet” in dejal, da podpira Putina. “Apeliram na borce – domoljube naše domovine. Ne nasedajte provokacijam. Ne glede na cilje, ki so vam zadani, ne glede na obljube, sta varnost naše države in kohezija ruske družbe trenutno najpomembnejši,” je dejal Kadirov v dolgi objavi na Telegramu. Kadirov je sicer v preteklosti podpiral Prigožinov način bojevanja, a se je ta pred kratkim distanciral od Prigožinove odkrite kritike visokih ruskih vojaških voditeljev.

Foto: epa

Gre z izredno novico, ki jo bomo dopolnjevali iz minute v minuto.

Ana Horvat