fbpx

Državljanske vojne je konec, Sirski zunanji minister pozval begunce, da se vrnejo domov

Sirski zunanji minister Walid Moualem med govorom v OZN (vir: twitter)

Sirski zunanji minister in premierjev namestnik se je v svojem govoru v ZN zahvalil državam, ki so sprejele begunce, ki so bežali pred državljansko vojno, ki je divjala v državi, in begunce povabil nazaj domov.

Zunanji minister Walid Moualem je v svojem sobotnem govoru v ZN izrazil hvaležnost vsem državam, ki so sprejele begunce iz Sirije v času državljanske vojne. Ravno tako je po poročanju Voice of Europe oznanil, da je vojne konec in da se vsi begunci, ki so državo zapustili, lahko vrnejo nazaj domov.

Še posebej se je zahvalil Rusiji, ki trenutno vlaga ogromne količine denarja, da bi pobeglim Sircem omogočila vrnitev domov. “Zahvaljujoč Rusiji, ves trud, da se zagotovi vrnitev beguncev in njihovih osnovnih potreb, ne bo zaman,” je povedal Moualem.

Države EU s socialno podporo zadržujejo migrante v svojih državah
Poudariti je potrebno, da številne države EU finančno podpirajo migrante in begunce v svojih državah in jim na tak način ne dajejo razloga, zakaj bi šli nazaj, saj jim, če bi se vrnili domov, ukinejo socialne ugodnosti. Tako zahodne države dejansko spodbujajo arabizacijo EU na račun lastnih državljanov. Sirija je po drugi strani pripravljena sprejeti pomoč drugih držav, da bi bilo obdobje obnovitve lažje.

Moualem je povedal, da bo sirska vlada vesela vsakršne pomoči v vseh oblikah. Ob tem pa je poudaril, da ne želijo in nočejo nikakršne pomoči držav, ki svojo pomoč pogojujejo ali podpirajo teroriste. Ravno tako je zahteval od francoskih, ameriških in turških vojaških sil, da zapustijo ozemlje Sirije, na katerem se nahajajo pod pretvezo boja proti terorizmu. Na njihovem ozemlju so nezakonito in se bo zato z njimi ravnalo temu primerno.

Ivan Šokić