Dva stanovanjska bloka v Nemčiji v karanteni zaradi indijskega seva

Slika je simbolična (Foto: epa)

Prebivalci dveh stanovanjskih blokov na zahodu Nemčije ne smejo zapustiti svojih stanovanj, po tem ko so ženski ki tam živi, odkrili indijsko različico covida-19.

V nemškem mestu Velbert je od nedelje v svojih domovih v karanteni okoli 200 ljudi. Do sedaj je bilo pozitivnih 19 oseb iz obeh blokov. Vsi prebivalci blokov pa so bili testirani v nedeljo in ponedeljek, tako da rezultate pričakujejo kmalu. Koliko časa bodo morali ostati v karanteni ni znano, jim pa rdeči križ in ostale organizacije zagotavljajo hrano in druge osnovne potrebščine.

Indijski sev so odkrili oktobra, strokovnjaki pa menijo, da je za kar 50 odstotkov bolj prenosljiv od tako imenovane britanske različice virusa. Delež indijskega seva v Nemčiji narašča, so prejšnji teden sporočili iz Inštituta Roberta Kocha (RKI). Svetovna zdravstvena organizacija pa je za sev dejala, da je postal globalna težava.

Foto: epa

Po poročilu RKI, ki so ga objavili 12.maja, Indijski sev v Nemčiji predstavlja dva odstotka trenutno vseh covid pozitivnih primerov. Od začetka pa beležijo 86 tisoč smrti zaradi koronavirusa in več kot 2,6 milijona okuženih.

Anita Gužvič