Indija žanje posledice množičnih političnih shodov: Rekorden dan smrtnih primerov zaradi covida-19!

Foto: epa

Indija je danes zabeležila nov rekord smrti zaradi covida-19, saj je v zadnjem dnevu umrlo 4529 covidnih bolnikov. Hkrati so potrdili več kot 267 tisoč novih okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 25,5 milijona okužb. Po številu smrti in okužbah je Indija na drugem mestu, takoj za ZDA. Osnovni vzrok za naraščanje okužb pa so po poročanju svetovnih medijev predvolilna množična zbiranja, verski protesti, protesti kmetov. Strokovnjaki celo ocenjujejo, da so te številke dejansko še večje.

V Indiji število smrti zaradi covida-19 v zadnjih dneh narašča, saj se epidemija sedaj širi na podeželju, kjer imajo slabši zdravstveni sistem od mest. Glede na trenutno hitro širjenje okužb in povečevanje števila smrti naj bi Indija že junija prehitela ZDA. K temu so zagotovo pripomogli množični politični shodi in predvolilne kampanje, ki v teh občutljivih časih niso ravno primerni.

Najnovejši val epidemije covida-19 je Indijo zajel pred šestimi tedni. Država se sooča s pomanjkanjem bolniških postelj, kisika in ključnih zdravil. Od začetka aprila se je število okužb podvojilo, umrlo pa je več kot 100 tisoč ljudi. Trupel je tako veliko, da jih zažigajo kar na dvoriščih. Čeprav so protesti pravica državljanov, pa so v času epidemije neprimerni. Osnovna stvar, ki se po vsem svetu trenutno oblasti borijo je, da epidemija vzame čim manj življenj.

Protesti v Indiji (foto: epa)

Indijske oblasti menijo, da je ohranjanje novih okužb na dnevni ravni pod 300 tisoč tretji dan zapored znak, da se sedanji val umirja. “Pandemična krivulja se stabilizira,” je ocenil vodja vladne operativne skupine proti covidu-19 V. K. Paul. Povolilne parade so v Indiji sedaj prepovedali, saj je sodišče najvišjim volilnim uradnikom okrožja očitalo poslabšanje drugega vala pandemije covid-19. V času kampanje so namreč potekali tudi veliki dogodki, kar je povzročilo množičen porast okužb in dodatnega števila smrti. Vrhovni sodnik Sanjib Banerjee je  celo rekel, da je volilna komisija “edina odgovorna” za drugi val covid-19.

Anita Gužvič