Minister Simoniti: Smo samostojna, suverena država, ki lahko sama odloča, kaj bomo razstavljali

Datum:

Minister za kulturo Vasko Simoniti obžaluje da je prišlo do zapleta, po drugi strani pa je prepričan, da je izbor umetnikov izključno v domeni Slovenije – Evropski parlament je izbor namreč pogojeval s tem, da v postavitev razstave slovenskih umetnikov v okviru predsedovanja Slovenije sami vključijo še dela slovenskih avtorjev, ki jih je skozi leta odkupil Evropski parlament. “V prihodnjih dneh in tednih si bomo prizadevali, da bi namesto parlamentarnega hodnika našli v Bruslju kakšno primerno galerijo, kjer bi na ogled ponudili to izvrstno razstavo. Hkrati pa si želimo, da bi bila ta razstava v času predsedovanja postavljena tudi v Ljubljani in Slovenj Gradcu,” je Ministrstvo za kulturo zapisalo v izjavi za javnost.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je povedal, da ni bil seznanjen s pogoji, pod katerimi bi bila organizirana razstava, predvsem pa ni pravočasno izvedel, da bi bila na razstavi predstavljena tudi dela iz stalne zbirke evropskega parlamenta. Ministru se je zdelo nesprejemljivo tudi to, da naj bi bila v katalogu, v katerem je imel namen napisati uvod, najprej predstavljena dela evropskega parlamenta. Dejal je, da bi moral biti katalog v celoti in polni meri posvečen zgolj slovenskim umetnikom in umetnicam, seveda z ustrezno spremno besedo kustosa Marka Košana. Po njegovem mnenju ne more noben uradnik postavljati pogojev. Dejal je, da je pogojevanju Evropskega parlamenta močno nasprotoval, “ker mislim, da to ni potrebno, saj smo samostojna, suverena država in da bomo odločali mi, kaj bomo razstavljali,” je poudaril. Glede tega, da se je Slovenija iz navedenih razlogov odpovedali tej razstavi, je dejal, da ne bo konec sveta.

“Zaradi različnih informacij okrog razstave likovnih del slovenskih umetnikov v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije pojasnjujemo zaplet in že kar na začetku obžalujemo, da je prišlo do zadrege, zaradi katere smo morali razstavo tudi odpovedati,” so danes zapisali na Ministrstvu za kulturo. Pojasnili so, da je ministrstvo že pred časom v te namene angažiralo izvrstnega poznavalca slovenske likovne umetnosti, kustosa Koroške galerije likovnih umetnosti Marka Košana, ki je za razstavo v Bruslju izbral 13 avtoric in avtorjev. Žal pa od vsega začetka niso bili seznanjeni z vsemi pogoji Evropskega parlamenta, ki je naš izbor pogojeval še s tem, da v postavitev te razstave sami vključijo še dela slovenskih avtorjev, ki jih je skozi leta odkupil Evropski parlament in so sedaj del njihove trajne zbirke. “Na ministrstvu na tak pogoj kuratorjev iz Evropskega parlamenta nismo mogli pristati, kajti menimo, da je izbor umetnikov iz povabljene države, ki je hkrati predsedujoča Svetu EU v izključni domeni same države in strokovne osebe, ki mu je ta država podelila mandat za izbor del za to razstavo. Zaradi tega smo se tej razstavi tudi odpovedali. Res pa je, da smo na ministrstvu glede tega projekta s strani naših odgovornih ljudi v Bruslju razpolagali s pomanjkljivimi informacijami in del tega zapleta gre tudi na ta račun,” so še priznali del svoje krivde za nastali zaplet.

Mediji so se v zadnjih dneh razpisali, češ da naj bi šli ministru v nos določeni umetniki, ki so že v zbirki Evropskega parlamenta. Iz tega razloga naj bi po njihovem pisanju tudi odpovedal razstavo v Evropskem parlamentu. V časniku Delo so navedli, da naj bi ministrstvo zmotila dela šesterice slovenskih avtorjev, in sicer naj bi šlo za dela Andreja in Gašperja Jemca, Lojzeta Logarja, Draga Tršarja, Arjana Pregla in Jasmine Cibic. Minister je dejal, da obžaluje ta zaplet, ki da ni tak, kot se skuša morda prikazati. Seveda pa je tvitosfera pograbila priložnost in si privoščila predvsem likovnega umetnika Pregla, ki se precej pogosto znajde v prerekanjih na družabnem omrežju – tudi sam namreč rad zbode koga, ki z njim ne deli političnega prepričanja. Pregl je na družabnih omrežjih tudi sam namignil, da naj bi bila sporna njegova slika, ki jo je evropski parlament odkupil leta 2012. “Ne vem, kaj je tisto, preveč barve, preveč svetlobe, preveč radostna slika za mračnjaško vlado,” je  protivladno usmerjeni Pregl vprašal na Twitterju.

Gre za zlonamerne insinuacije
Požareport je danes objavil članek, v katerem navaja, da naj bi dotično sliko Evropski parlament “naključno” odkupil ravno takrat, ko je Pregl živel v Bruslju, saj je bila njegova zasebna partnerka takrat zaposlena kot diplomatka in ataše za kulturo na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU. Slika naj bi bila odkupljena za 20 tisoč evrov. Pregl je to navedbo zanikal, zapisana cena naj bi veljala za dela šestih umetnikov. Po navedbah istega portala, ki je povzel nekdanjega novinarja Dela in kritika Marijana Zlobca, je Preglove slike kupovala tudi takrat še povsem državna Nova Ljubljanska banka. Kakorkoli že, tudi Mitja Iršič, tiskovni predstavnik ministrstva za kulturo je zanikal govorice v to smer, da naj bi ministra zmotil akademski slikar Pregl. Zapisal je, da gre za zlonamerne insinuacije.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...