fbpx

Džihadisti iz vrst Islamske države, ki sodelujejo pri ubojih na Filipinih, stari tudi 13 let

Foto: YouTube

Civilisti, ki so pobegnili iz obleganega mesta Marawi na južnih Filipinih, trdijo, da se džihadisti iz vrst teroristične skupine Islamska država borijo z namenom, da bi vzpostavili kalifat. Med nasilnimi skrajneži, ki izvajajo umore nedolžnih ljudi, je mogoče videti celo 13-letnike, kar kaže na to, da prične teroristična skupina s pranjem možganov svojim sledilcem že v rosnih letih. 

“Najstniki sledijo ukazom fantov v zgodnjih in srednjih 20-ih,” je za Philippine Inquirer povedala Norma, potem ko je pobegnila iz mesta. Po njenem se fantje igrajo in več kot očitno uživajo v strahu civilistov, ki slednje popade zaradi zvokov streljanja, ti pa prav tako nimajo nobenih pomislekov pri plenitvi lokalnih prodajaln hrane. Druga ženska z imenom Faridah je podala prepričanje, da je več kot očitno, da mladi ne razumejo, da jih džihadisti izkoriščajo za doseganje lastnih ciljev, in dodala, da se sprašuje, če bodo ti sploh kdaj spoznali, kaj delajo. Inquirer navaja podatek priče, da so otroci, vključeni v izvajanje nasilja, stari le 13 let.

Teroristi, ki so prisegli zvestobo Islamski državi in so člani teroristične organizacije, ki je poznana kot skupina Maute, so preplavili Marawi, mesto z nekaj več kot 200.000 prebivalci, ki se nahaja na otoku Mindanao. Džihadisti so prejšnji teden napadli filipinsko policijo med obleganjem domnevnega skrivališča Isnilona Hapilona, ki je na čelu Abu Sayyaf – druge džihadistične skupine, ki je prav tako prisegla zvestobo Islamski državi. Džihadisti so prekinili policijsko operacijo in pričeli napadati oblast, pri čemer se zavzemajo za to, da bi Marawi spremenili v islamsko mesto, kjer bi na mošejah plapolale zastave Islamske države in kjer bi ubili vsakega kristjana.

Foto: epa

Civilistom poskušajo preprečiti pobeg iz mesta
Preživeli po navedbah Breitbarta trdijo, da teroristi poskušajo zaustaviti vse tiste, ki skušajo iz mesta pobegniti in jih silijo v recitiranje islamskih molitev. Tisti, ki tega ne znajo, jih nemudoma ubijejo, pri čemer ni prizaneseno niti muslimanom. Ta teden je policija naletela na kupe trupel, ki so bila označena z besedo hinavci in za katere policija predvideva, da so muslimani, ki se Islamski državi niso zdeli dovolj pobožni. Tovrstno taktiko so pri vzpostavitvi islamske trdnjave uporabljali tudi ostali podporniki Islamske države po svetu.

Predsednik Rodrigo Duterte je prejšnji teden razglasil 60-dnevno izredno stanje za celotno državo in policiji naročil, naj ne prizanaša nikomur, in ji podelil pristojnost, da ta ne bo več potrebovala naloga za aretacijo kogarkoli, ki se ji zdi sumljiv in bi lahko bil del teroristične organizacije. V času razglasitve je vojake med drugim opozoril, naj ne kršijo norm človekovih pravic.

Foto: epa

Želijo pokazati, da se tudi tukaj nahaja veja Islamske države
Medtem ko Maute in Abu Sayyaf predstavljata avtohtoni teroristični skupini, je filipinska policija med kriminalci identificirala malezijske in indonezijske teroriste. Po prepričanju filipinske policije je cilj teroristov skupine Maute, da se ti legitimirajo kot vodje prave Islamske države ali province. General Eduardo Año je poudaril, da so svetu želeli pokazati, da se tudi tukaj nahaja veja Islamske države, ki lahko zaneti tolikšno mero nasilja, kot jo je mogoče videti v Siriji in Iraku.

N. Ž.