fbpx

Egiptovski klerik tolmačil koran: Islam dovoljuje spolne odnose in poroke z nezakonskimi hčerkami!

Fotografija je simbolična (foto: epa).

V nekaterih delih sveta je zelo težko ali celo strašno biti otrok ali ženska, posebej težko pa je biti deklica. Najbolj skrajne razmere ima islam, ki dovoljuje muslimanskim moškim, da s svojimi hčerkami začnejo incest – koran dovoljuje spolne odnose kot tudi poroke z nezakonskimi hčerkami.

Po poročanju Speise je egiptovski duhovnik dejal, da islam moškim dovoljuje spolne odnose z nezakonskimi hčerkami in da jim je dovoljena tudi poroka z njimi.

Če deklica nima očetovega priimka mu ni uradno pripisana
Mazen Al-Sersawi,
egiptovski duhovnik in predavatelj na prestižni egipčanski univerzi, je navajal besede uglednega muslimanskega učenjaka Imama Al-Shafija, ki govori, da nezakonske hčerke niso uradno pripisane svojim očetom in se lahko zato z njimi tudi poročijo. Trditve je posnel in posnetek naložil na splet, kjer je deležen več pripomb ter zgražanj.

Videoposnetek je bil posnet leta 2012, vendar je bil ponovno objavljen na spletu. V posnetku je dejal: “Dekle, ki je rojena v zunajzakonski zvezi, res ni nikogaršnja hči. Ker je nezakonska, nima očetovega priimka in zato ni njegova hči – ni mu uradno pripisana.”

Koran prepoveduje le poroko s hčerko, rojeno v zakonski zvezi
V sveti knjigi islama, koranu, pa je v enem izmed verzov zapisana splošna obsodba incesta, katero naj bi kršil Alah. V verzu je namreč na dolgo napisan seznam, s kom se je prepovedano poročiti. In čeprav bi mnogi mislili, da verz izrecno prepoveduje poroko s svojo biološko hčerko, temu ni tako. Hashim Kamali, eden najbolj uglednih znanstvenikov iz islamske jurisprudence je zapisal: “V koranu je zapisana beseda “batatakum,” kar pomeni “vaše hčerke,” zaradi česar lahko vzamemo dobesedni pomen, ki pomeni, da je prepovedana poroka s hčerko, rojeno v zakonski zvezi. V tem smislu se lahko poročijo z zunajzakonsko hčerko.”

Ne pozabimo tudi na dogodek iz začetka tega leta, ko je drugi egiptovski duhovnik Muftah Mahammad Maarouf v televizijski razpravi izjavil, da bi morala biti starost za poroko dovolj nizka, da bi se lahko poročili z novorojenčki. Dodal je, da se tako otroku ne stori “nobene škode” in zato ni nobene ovire, da bi preprečili takšno poroko.

D. Š.