Kako vam Google pere možgane: Zaposleni izdal javnosti, kako se je podjetje povezalo z demokrati in algoritme iskalnika nastavilo tako, da se ob iskanju besed “Donald Trump” prikažejo negativne novice

Organizacija Projekt Veritas, ki si prizadeva razkrinkati koruptivne zgodbe, nepoštenost in goljufije ter pokazati svetu resnico, je včeraj objavila nov videoposnetek, v katerem je Greg Coppola, višji software inženir podjetja Google, spregovoril in razkril delo v največjem spletnem iskalniku, ki ga uporablja praktično ves svet. Google naj bi se namreč povezal z demokratsko stranko, eno izmed dveh največjih političnih strank v ZDA, njegovi računalniški algoritmi pa naj bi bili zapisani tako, da se v iskalniku Google najprej pojavljajo agende, ki jih zagovarjajo v demokratski stranki, in tudi vse negativne novice o nasprotni stranki in drugače mislečih. To je opazil po tem, ko je Donald Trump prišel na politično sceno leta 2016, in takrat je, kot pravi, “Google postal pristranski stroj, ki z vsemi silami dela za demokrate“.

Greg Coppola je, preden je razkril temne strani Googla, delal na področju umetne inteligence in na Google Asisstentu (Googlov asistent/pomočnik). Njegova prihodnost v tem podjetju je nejasna, za zdaj pa je na “prisilnem dopustu”. V videu je dejal, da je javno razkril resnico, ker je zaskrbljen, “ko vidim, da se največja podjetja za tehnologijo in močni mediji združujejo z določeno politično stranko, natančneje z demokratsko stranko“.

Coppola ima doktorat in že pet let izkušenj v podjetju Google in pravi, da dobro ve, kaj algoritmi so: “Ne napišejo se sami, mi jih nastavimo tako, kot jih želimo”. “Vse se je začelo s predsedniškimi volitvami,” nadaljuje, “ko so demokrati in mediji označili vse tiste, ki so podpirali Donalda Trumpa, kot rasiste in celo naciste. In to si na spletu našel praktično povsod. Ko grem na Googlov iskalnik, vidim, kaj počnejo.” Algoritmi iskalnikov namreč po definiciji v računalniški tehnologiji pomenijo zapletene formule oziroma enačbe, ki v iskalnikih opravljajo nalogo razvrščanja. Tako razvrstijo vsem tistim, ki vtipkajo “Donald Trump”, na prvih straneh le negativne novice, z oznakami kot rasist, nacist itd.

Velika tehnološka podjetja (kot so Apple, Google, Amazon, Facebook) niso politično nevtralna
“Mislim, da smo resnično na pomembni točki v človeški zgodovini. In v preteklosti je bil Google politično nevtralen in tudi druga velika tehnološka podjetja, zdaj pa imamo tehnologijo, ki je v prvi vrsti pristranska in izbira politične strani.”
Poudaril je tudi, da je izjemno nevarno, kadar ima nekdo veliko korporativno moč in se združi z določeno politično stranko, saj se odprejo vrata, da se začne z ljudmi manipulirati. “Vem, da velika tehnološka podjetja (kot so Apple, Google, Amazon, Facebook) niso politično nevtralna, in moramo stremeti k temu, da katerokoli strategijo uporabljamo, še vedno demokracija ostane.” Ali bomo imeli volitve, ki imajo nek pomen, in razmišljali s svojo glavo ali pa bomo pustili velikim podjetjem, da odločijo, kdo bo na volitvah zmagal.

Po objavi videoposnetka so se mnogi oglasili in rekli, da od zdaj naprej ne bodo več uporabljali iskalnika Google in s tem tolerirali vsiljenih novic in mnenj, ampak bodo uporabljali druge iskalnike, ki so prav tako dobri kot Google.

A. G.

 • Beličič

  Zato se čudež,čudež imenuje!

 • IZBIRA

  Demokratsko stranko v Ameriki ne enačiti z slovensko komunisticno levico. Američani se nanjo požvižgajo. Vse kar na politični sceni v Ameriki kdo počne je demokraticno in legitimno. To je vse izkaz nazorske opredelitve lastnikov GOOGLA. Pa kaj. Americani niso slovenske ovce!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Jp, pa še nekaj je pri Američanih kar je zelo zelo bistveno za njihov način življenja. Vse gledajo skozi prizmo bussines-a.

   • IZBIRA

    Oni so podjetni in iznajdljivi za bussines, ki prinaša dodano vrednost. Pri naših komunistih je bussines klientelizem na javnih jaslih in metanje polen pod noge neodvisnim subjektom.

    • AlternativaZaSlovenijo

     Jp!

    • Clemen J.

     Glih ta novica ti dokazuje da je med demokrati kliantelizem, kaj pa je drugega google ki se obnaša tako kot levičarji oz. demokarti pravijo. Temu se pravi kliantelizem. Zato pa tudi ne plačuje davkov, tako kot facebook, samo v prihidnosti mislim da temu ne bo več tako.

     • IZBIRA

      Zasebno ni klientelizma, na način kot javno. Slovenija je komunizirana. Partija je nacionalizirala lastnike?????????! . Partja je država, država je partijska, partija je javno, Kučan je Partija. USA isn’t public.

  • Clemen J.

   Popolnoma isti so, samo da so tam združeni vsi levičarji ki vpijejo in delajo pod enim vodjem. Pri nas se pa med sabo kregajo, tako d nič ne naredijo, kar pa naredijo pa je itak samo slabo za slovenijo, poleg vseh tistih kraj pranj denarja in mahinacij z razpisi.

   • IZBIRA

    Absolutno narobe. preveč RTV-ja. Razpisi, so za tovarišijo.

    • Clemen J.

     Cliantelizem je tako povedano razpis za tovarišijo. Ne gledam RTV-ja, ker so levičarsko opredeljeni.

 • est

  Kljub vsem napadom in podpori Googla, je zmagal in je med ljudmi zelo priljubljen njihov Donald z našo Melanijo.

  • joza joza13

   ..dobro nad zlim!

  • AlternativaZaSlovenijo

   Vsi Američani niso neumni. Imajo zdrave temelje in zdravo razmišljanje.

 • Amerikanc

  Tukaj pa so naši “rdeči noski” že zdavnaj “nadmudrili” Google. Še ko ni bilo računalnikov in Googla, so očrnili vse kar ni bilo strogo po partijski liniji. Za to so imeli časopis ” GoogleKomunist” nato “Google Delo” danes pa imajo še “Google Mladino”.

  • pajot

   ***********

  • AlternativaZaSlovenijo

   Namesto facebooka pa udbo.

 • Novakec1

  Saj nam Nova24 tv tud pere mozeg, že tri dni iste naslovnice, a so na dopustu?

 • Roman Benedik

  Vaše kumare.Hm…kako,da sds-ovci tako fanatično podpirate Trumpa,če ste pa “demokrati”?

  • antimur

   Bedak, ali Židan, Mesec, sploh izdajalec Kučan ter ostala banda ne podpirajo kapitala, seveda izključno zase, pa naj bi bili komunisti, oziroma oni sebe tako imenujejo, so pa ogabni, smrdljivi kučanisti, ki je zmes najslabšega iz vsake ideologije. Pobrali so kar je najslabšega v fašizmu, nacizmu, komunizmu, ter vnesli v najbolj umazani in zločinski kučanizem.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Nismo “demokrati” smo republikanci. Jaz nisem SDSovc volim NSI čeprav tudi NSI-jevec nisem.
   Pa ti veš, da se imajo temnopolti zahvalit republikancem za odpravo suženjstva.
   Fajn se mi zdi samo to, da Trump je…be kvazi demokrate do popolnosti, tu v Sloveniji se pa lahko postavite na trepalnice zaradi Trumpa, samo spremenilo se pa ne bo nič.

  • šmentanamuha

   Zato ker smo pametni in vemo, da je tudi on pameten.

   P.s. Pa tudi vsi nismo SDS-ovci, ampak jih podpiramo, ker so trenutno edina resna kredibilna stranka.

  • Clemen J.

   Ker demokrati v ameriki so levičarji. SD so tudi demokrati. V sloveniji imamo več strankarsko sestavo parlamenta, v ameriki je samo dvo strankarska. Levi in desni, oz demokrati in republikanci. Sej če bi imel malo več IQ bi vedel to, je pa to še en dokaz zakaj slovenija propada, ker je večina tako glupih kot ti in voli levico.

 • AlojzZ

  Google je pač podjetje, ki si ga lastni in vodi človek, ki je daleč od Boga. Zato bo ravnal v skladu s svojo denarnico … , zraven pa trdil, da opravlja dobro delo za vse ljudi. Tako pač teče ta svet.

  Opomba: V SLO je bil zadnji, ki je hotel prinesti Boga Slovencem, Ivan Krambergar, dobrotnik iz Negove. Za tiste mlajše je tu opisan njegov konec: Ivan Kramberger: prvi politični umor v Sloveniji?
  https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5b191f1464b59/ivan-kramberger-prvi-politicni-umor-v-sloveniji

 • Franc Šink

  Kdor zna brati med vrsticami, se mu ni treba ničesar bati.

 • RATATA

  Sem preveril, kaj google vrže ven ko vpišem PROTESTANTSKA ETIKA.
  Mnogo.
  npr.:
  ##
  Ko gre za empirična preverjanja Webrove teze (o protestantski etiki), je med najbolj znanimi študija Lenskega (1962), ki jo kot referenčno navaja tudi International Encyclopedia of the Social Sciences.
  Lenski je raziskoval mesto Detroit, v katerem je ločil protestante (ki jih je nadalje ločil na belce in črnce), kato-ličane (belce) in jude (belce). Nato se je osredotočil na klasične weberjan-ske spremenljivke, povezane z učinkovitostjo pri delu, med katerimi so bile poglavitne naslednje: za ekonomski uspeh je sposobnost pomembnejša od zvez, zavračanje vloge države v gospodarstvu, pozitiven odnos do nakupa po obrokih, pozitivno vrednotenje dela (Lenski, 1963).
  Rezultati so pokazali, da so protestantje–črnci, kar zadeva »duh kapitalizma«, bližji katoličanom, protestantje–belci pa judom (pri slednjih dveh je bil »protestantski duh« bolj prisoten), zaradi česar je Lenski moral poseči še za družbenimi okoliščinami življenja ter organizacijo verskega življenja kot dopolnilno razlago, s katero je skušal »obtežiti« svojo trditev, da protestantizem vendarle deluje v pričakovani smeri.
  Čeprav je Lenski moral pri-znati, da je prav pri protestantih delovna etika dopolnjena še s potrošniško (kar sicer ne zanika Webra, ker je ta to sam dopuščal, zlasti za kasnejše faze kapitalizma), pa to ni preprečilo Bellahu, da bi kasneje v Mednarodni enciklopediji družbenih ved zapisal, da je to samo en primer iz »zelo obsežne evidence v prid /Webrovi/ tezi« (1968: 13, 412).

  ##

  https://www.researchgate.net/publication/314952544_Vrednote_protestantske_etike_v_sodobni_primerjalni_perspektivi

 • althar

  To je že dolgo znano. Vtipkajte “Hillary Clinton” v Googlov in, recimo, Yahoojev iskalnik.

  • Mare Kranjc

   Vtipkajte v Google Slike: “white inventors” ali “white couple” pa vam bo takoj jasno!

   • macon

    White inventors da več kot pol črncev, white couple da v prvih treh vrsticah in 20 slikah okoli 3 bele pare.

    Bando lažnivo bi bilo treba samo razfukati.

    • Felikss_AH

     White Inventors – GOOGLE

     ‘What have white people ever done for us?’ – BBC News – BBC.com
     10 African American Inventors Who Changed the World | Mental Floss
     Seven Black Inventors Whose Patents Helped Shape American Life …
     American Inventors Are Mostly White Due to Opportunity Gaps …

     White Inventors – DuckDuckGo

     Top 10 Greatest Inventors in History – Toptenz.net
     white Inventors and inventions? | Yahoo Answers
     Google-White American Inventors – YouTube – (ZAJEBANCIJA)
     These are the results when you search “White American …
     Need a list of white inventors – Stormfront

   • althar

    To je drug problem. Enake slike dobiš na vseh iskalnikih, ker je nekdo (no, ve se, kdo) poskrbel za ponarejene posnetke na spletu in najel kitajsko farmo za klikanje.

    Sicer pa je ta hip še najbolj nedolžen iskalnik https://duckduckgo.com/

 • Tunek-Haloški Hillbilly

  Ne zgolj politika, tudi neodgovorna podjetja so kriva za zaskrbljujoče stanje v naši državi, ki z oglaševalskim denarjem posredno podpirajo očitno širjenje strahu, sovraštva, ksenofobije, rasizma, šovinizma in homofobije… in seveda laži, da je Janša vsak dan lepši:

  – Telekom predstavlja paket RASIZEM. Neomejen dostop do privilegijev in brezplačna enoletna naročnina na časnik Demokracija!
  – Izkoristite ugodnosti T2 paketa STRAH! Predsodki, laži in najnovejše manipulacije. Vse na enem mestu na Demokraciji!
  – Triglav predstavlja paket HOMOFOBIJA. Zavarujte se pred grozotami LGBT z novim paketom življenjskega zavarovanja. Vse na Nova24TV.
  – Novo v Mercatorju: KSENOFOBIJA! 100 % brez raznolikosti, 100 % brez odgovornosti: vaš najboljši sosed. Mercator v Novi24TV.
  – Telemach predstavlja paket ŠOVINIZEM. Neomejene količine šovinizma in seksizma naravnost v vašo dnevno sobo, direktno iz Nove24TV.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Meni se zdi ravno obratno, da ravno tunek-haloški zganja fobijo in to hudo do tistih, ki niso FDV-jevsko indoktrinirani, še huje nad njimi bi se znesel čisto na komunistično.fašistični način, da bij ih pobil in zmetal v jame. Sicer pa razen naštevanja nekih kvazifobij nisi podal niti en argument, kje je viden rasizem, ksenofobija itd.

  • šmentanamuha

   Haloški ponavlja svoje algoritme v upanju, da bo kdo prijel za trnek.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Ta njegov algoritem nima kontrole za izstop iz zanke. Edini možni način je reset in reboot

   • Janez Kepic-Kern

    Meni se zdi,
    da se mu samo “blede” od vročine teh dnevov. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • SloUltras

  Za mednarodne novice jaz že dolgo časa uporabljam search conservative. Najbolj zanesljiv..https://searchconservative.com/

  • sodnikisozločinci

   Sem poskusil, dober iskalnik. A prihaja do kakšnih motenj, če imaš za osnovni iskalnik google?

   • Felikss_AH

    Za osnovnega raje imej Duck Duck Go… in edina motnja je da je uporabnik manj zmoten

 • Felikss_AH

  Mimo (glavne) grede… vedno mi je bil hecen izraz “pere možgane” ki je splonkan po “brain washing” in mi ni jasno kako že prvi izumitelj ni zaznal kontroverznost tega dovtipa. Namreč peremo vse da bi bilo čisto… kar pomeni da bi tudi možganovje naj bilo očiščeno… v aktualni uporabi pa to “pranje” pomeni infekcijo, indoktrinacijo, “zaglupljivanje”… celo izraz Depiliranje Možganov bi bil bolj primeren ker bi direktna insinuacija šla na DEBILIRANJE, DEBILIZACIJO pameti. Toliko o debiliranju možganov.

  V ZDA imajo antitrust ali “competition law” zakonodajo že od leta 1890, s katero so poskušali razparcelirati monopol Microsofta… a so M$ovci, kod je bilo za pričakovati, zakonodajo zafrknili z navidezno parcelacijo… celotna kompozicija pa je lepo šla naprej. Zahteve po REGULACIJI Googla in “Socialcev” so čedalje bolj glasne… a tudi če bodo kaj ukrenili bo samo kozmetika. Ni šanse… zato ker Google in “Sociala” so del mašinerije Deep State-a… to je Anglo-Judovska Banksterska nadgradnja in njeni servisi – DHS, CIA, NSA, FBI, Pentagon… Congress & WH… celo SCOTUS… pa ADL, SPLC, UCLA… “ima toga još, samo nesmin kazati”… tako da to komično “pranje” ali pravilneje rečeno DEBILIRANJE možganovine bo veselo laufalo še naprej.

  • Felikss_AH

   KOLATERALNO

   Hudič je v temu da so za razliko od iskalca, Googlovi drugi servisi kot sta YouTube in Translator na primer – vrhunski. Tudi Adnroid je tehnično vrhunski, je pa kolosalno-nadležen… kot da bi že imeli implantiran chip pod kožo ki bi registriral vse… od skrivnih misli do banalnega prdca. Navaden uporabnik teh “dobrot” ostaja Googlu in “Sociali” obnažen… ne do gat… ampak kar do brez gat. Sicer obstajajo “krivine” ki se ih poslužujemo “nenavadni” uporabniki… nix brskanja z googlom ampak z alternativo… ki pa je samo malce manjša baraba od Googla… vseeno pa omogoča boljšo informiranost. Nekaj “hack” posegov v drobovje M$ in Android sistemov ter STRIKTNA ANONIMNOST, pa lahko dvigne zasebnost na neko znosno raven.

   Kar pa zadeva “oprane” možgane ali “depilirane”… mislim da je prva opcija le boljša.

 • alojz

  Ubogi američani. Daleč za nami so. Pri nas imamo nevtralno TV, in dtuge medije. Delajo le v korist državljanov. Cenzure ne poznamo. Le sovražni govor. Pa še tega bo oblast zatrla. In potem bomo v Venezuelskem raju.

 • Common Sense

  Pri nas ne potrebujemo Googla. Dobolj so RTV, PooP TV, Dnevnik, Večer, Delo, Mladina, ter ostala levičarska trobila.

 • IZBIRA

  Forum 21, sinonim za:
  Davcne oaze,
  Moraliziranje
  Klientelizem
  Komunisticna ideologija
  Proracunsko gospodarstvo
  Zgubastvo
  Zahrbtnost
  Kvazi elitizem
  Etatizem.

 • Peter

  Zanimiva zgodba…
  Za 4 leta se odselim iz doline. Ko se vrnem z nekoliko drugačnim pogledom na svet, mi bivši prijatelji očitajo, da so me tam, kjer sem bil, dobro oprali.
  Ne vprašajo pa se, kako dolgoletno dolinsko pranje vpliva na njih. Ne, bohnedej, tako, kot oni mislijo je edino prav. Pranja pa v dolini ni in ga ni bilo, že od Tanjuga naprej se v dolini servira edino in samo čista resnica….

  Tanjugwunderkinder.

  btw, kaj povzroči vztrajno tanjugovo pranje si lahko vsak dan ogledate tukaj, tumpek ji je ime, tej ubogi žrtvi, no.

 • Janez Kepic-Kern

  Dopoldne sem bil v centru LJ
  in sem videl – tak prizor !

  ŠALA

  En cca 60 let bolj šport dedec,
  verjetno mrtvo pijan od “hlajenja s pivom”
  se je po vseh štirih plazll v senco na Slovenski, blizu t.i. NAME ,
  POLIVAL
  SE JE Z VODO IZ PLASTENKE, SE PAHLJAL Z “MLADINO”
  IN
  NA GLAS PREKLINJAL: ” mater, kako mi je vroče. ti PROKLETI SDSOVCI
  SO
  NA Trstenjakovi zagotovo prižgali – GRETJE, da bi bilo še bolj VROČE.
  PROKLETI
  “PRINC TEME” J. JANŠA JIH JE ZAGOTOVO NAGOVORIL, NAJ VKLOPIJO – GRETJE”
  Ta
  “prokleti SDS in “PRINC TEME – J, JANŠA” – STA KRIVA ZA TO VROČINO !
  In
  da je meni – tako vroče, da bom najbrž – kar “crknil”.
  Nato je možakar
  utihnil, stegnil je jezik iz ust in sopel kot kakšen – kuža
  in
  rekel: ” NAJ MI KDO PRINESE – KAKŠEN – PIR – žejen sem” L.r. Janez K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • PLavi-mil

  Ti levičarji niso normalni, popolnoma se jim je utrgalo, ker ne morejo Trumpa uničiti, kaj bo šele, ko bo drugič izvoljen?

 • Basileus

  Ovce obsojajo, da se jih striže.

  • Olga101

   V komunističnem režimu so “postregli” tudi ogromno svojih, ko so spregledali ali pa so postali komu odveč! Toliko o “ovcah” in “striženju”!

   • Basileus

    Se strinjam, takrat so ovce strigli in so morale biti tiho. Vendar ti svinčenega komunizma nisi vidla od blizu.

 • Peter

  Google pere….delo, dnevnik, maladina, nedelski, poop tv, hanzi tv, akanalizacija, večer itd pa obveščajo, no.

 • xtc

  Jasno postaja ,da bo moral Trump z protikartelno zakonodajo razbiti te korporacije,kar mu je tudi po zakonu dolžnost saj gre za kartele.

 • Olga101

  Laž je nesmrtna duša “demokratov” UPS levičarjev/komunistov!

 • Nata

  Eh, dajte no ?? Saj vedno vsak časopis in portal navija za svoje !! Kaj se bomo sprenevedali ?
  Tudi vi znate biti zelo skopi o važnih zadevah. Zato pripenjam članek s portala g. Jančiča
  https://spletnicasopis.eu/2019/07/25/sarcevega-komisarja-lenarcica-zaslisuje-eu-odbor/

 • Matt von Glanz

  Trump je naredil se ucinkovitejso zadevo: pogugli Cambridge analytics and trump elections