fbpx

Erdogan Trumpa trmasto poziva, naj prekliče odločitev o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela!

Foto: YouTube. Recep Tayyip Erdogan.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v četrtek pozval ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj prekliče svojo odločitev o priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela, po tem ko je bila v Generalni skupščini Združenih narodov potrjena resolucija, ki poziva, da je treba status Jeruzalema rešiti na podlagi pogajanj med izraelsko in palestinsko stranjo.  

Erdogan je Trumpa k preklicu odločitve pozval prek družbenega omrežja Twitter in izrazil veliko odobravanje nad odločitvijo Generalne skupščine Združenih narodov. Ta je pred glasovanjem prek turške televizije pozval države po svetu k temu, naj nikoli ne prodajo svoje pravice do demokratičnega odločanja v zameno za nekaj ameriških dolarjev.

Foto: epa

Erdogan in Maduro sta se združila v boju proti Izraelu
Po tem, ko je Trump razglasil odločitev, da bo Jeruzalem priznal kot prestolnico Izraela, je muslimanski svet stopil v znak protesta. Temu se je pridružil tudi venezuelski diktator Nicolás Maduro, ki se je v Turčiji udeležil nujnega srečanja Organizacije za islamsko sodelovanje, s katerim so predstavili odziv muslimanskega sveta na besede ameriškega predsednika. 

Priznanje Jeruzalema po besedah ameriških uradnikov predstavlja priznanje zgodovinske in sedanje realnosti, sicer pa premestitev sedeža veleposlaništva predstavlja uresničitev ene izmed Trumpovih predvolilnih obljub.

N. Ž.