Erdogana zapuščajo dolgoletni sopotniki, njegovo stranko zapustilo že več kot 800 tisoč članov!

Turški diktator Recep Tayyip Erdogan. (Foto: epa)

Kot kaže turški predsednik Recepu Tayyipu Erdoğanu grozi skorajšnji konec. Politični voditelj Turčije, ki je vse doslej sanjal o obnovi Otomanskega imperija, se v zadnjem času bori za svoje politično preživetje.

Turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu grozi skorajšnji konec politične kariere. Njegove sanje, da bo postal voditelj celotnega muslimanskega sveta, bi se lahko vsak čas dokončno razblinile. To naj bi bila cena za njegov avanturizem, nesmiselne spopade s tujimi voditelji in za financiranje dragih vojn. Kot kaže ga sedaj zapuščajo tudi njegovi tesni sodelavci, njegova stranka pa počasi razpada. Obenem izgublja zaupanje svojih volivcev. Ob tem pa redno zapira svoje kritike. Šokantno je tudi dejstvo, da je v zadnjih šestih letih na stotine otrok pristalo pred sodiščem, ker naj bi si drznili drznili “žaliti” “njegovo visočanstvo”. Nekatere mladoletne osebe stare 12 let je celo dal zapreti. Vse to kaže samo na njegov obup. Svoje nekdanje politične kolege, ki so ga zapustili pa zmerja, da so privrženci terorizma, poroča Gravitas.

V zadnjem letu je njegovo stranko zapustilo 840 tisoč članov, kar dva ustanovna člana pa sta se odločila ustanoviti konkurenčni stranki. Stranka, ki je še avgusta lani štela 10,72 milijona članov, jih je imela letos septembra le še 9,87 milijona.

Erdogan vse bolj politično šibak
Vendar pa Erdogan katastrofalne situacije ne priznava in pravi, da je padec števila članov v 95 odstotkih posledica smrti in da imajo še vedno preko deset milijonov članov. S tem ko so odšli njegovi tesni sodelavci in ustanovili konkurenčne stranke, pa so razbili Erdoganovo volilno telo. Ob tem je zelo zaskrbljujoč podatek, da je bilo oktobra kar 78 odstotkov prebivalcev Turčije prepričanih, da se njihova gospodarska situacija slabša, kar 58 odstotkov privržencev stranke AKP pa je prav tako prepričanih, da je turško gospodarstvo v slabem stanju, v oktobru pa je njegova stranka uživala zgolj 28,5 odstotka podpore. Poleg tega v novembru kar 46,6 odstotka vprašanih ni podpiralo tega kako Erdogan opravlja svojo službo. Vse to pa dela njegovo politično pozicijo bolj nestabilno, večine pa nima več niti v parlamentu.

Foto: epa

Domen Mezeg