Donald Trump podira rekorde: Njegova predsedniška kampanja 2020 v prvih 24 urah od naznanitve ponovne kandidature zbrala rekordnih 24,8 milijona dolarjev

Datum:

Ameriški predsednik Donald Trump je v prvih 24 urah od uradne naznanitve začetka predsedniške kampanje za ponovno izvolitev zbral kar 24,8 milijona dolarjev.

“Entuziazmu po vsej državi za našega predsednika ni para in kaj takega še ni bilo videno doslej,” je preko Twitterja sporočila direktorica republikanskega nacionalnega komiteja (RNC) Ronna McDaniel.

V znesek je vštetih 14 milijonov dolarjev, ki jih je po poročanju Breitbarta zbrala Trumpova samostojna kampanja, in še 10 milijonov dolarjev, ki so jih zbrali pri skupnem komiteju za zbiranja sredstev v sodelovanju z RNC, imenovanem Trump Victory.

Trumpova kampanja si je za začetek zadala cilj 7 milijonov dolarjev, kar bi bilo več od tistega, kar je uspelo zbrati demokratskim izzivalcem ob naznanitvi svojih predsedniških kandidatur ob začetku leta. Največ je uspel prvi dan zbrati nekdanji podpredsednik Joe Biden, 6,3 milijona dolarjev, sledila sta “Beto” O’Rourke s 6,1 milijona dolarjev in Bernie Sanders, ki je na prvi dan kampanje zbral 5,9 milijona dolarjev.

Biden se je celo hvalil, kako je v enem trimesečju uspel zbrati skoraj 20 milijonov dolarjev. “Z vašo pomočjo bom lahko tekmoval na način, na kakršnega nikoli prej nisem mogel,” se je hvalil Biden pred donatorji, zbranimi na domovanju finančnika z Wall Streeta, težkega več milijard, Jamesa Chanosa. “Zbrali smo veliko denarja,” je povedal Biden.

A očitno to, kar je uspelo zbrati demokratskim tekmecem, ni niti blizu zneska, ki ga je samo v prvem dnevu zbral trenutni ameriški predsednik. Del tega je pripisati dejstvu, da je med republikanci edini kandidat. A vsekakor ima velik del zaslug tudi priljubljenost Trumpovih reform in ukrepov, ki so oživeli ameriško ekonomijo.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...