fbpx

Estonska predsednica vlade: S Putinom se ne pogovarja!

Estonska predsednica vlade Kaja Kallas. (Foto: epa)

Če želite Putinu dostaviti sporočilo, da je izoliran, ga ne kličite,” je izpostavila predsednica estonske vlade Kaja Kallas.

Slovenska levica v svoji ljubezni do ruskega samodržca Vladimirja Putina ne skriva tendenc o zbliževanju odnosov med vojno agresijo nad Ukrajino. To tudi pojasni, zakaj je bilo toliko nasprotovanj Janševi vladi, ko je ta aktivno podpirala oboroževanje Ukrajincev in njihovo zmago v vojni. Akterji iz časov osamosvojitvene vojne namreč dobro vedo, da je sovražnika potrebno prvo vojaško poraziti, da ga nato posedeš za pogajalsko mizo. A vendar bi na levici prehitevali in se dogovarjali tudi s hudičem. Fantazme bodoče zunanje ministrice Tanje Fajon so z diplomacijo ustaviti Putina.

Kako naivna so prepričanja Fajonove in Milana Kučana je na nedavni estonski konferenci Lennart Meri povedala estonska predsednica vlade Kaja Kallas. Ta je na panelu o odnosih z Rusijo izpostavila, da je naravnost razburjena, ko vidi, koliko politikov se pogovarja s Putinom. Kallasova je prepričana, da je tovrstna politika škodljiva in ne bo končala vojne, svetovni voditelji pa bi morali Putinu predvsem poslati sporočilo tako, da ga pustijo pri miru. “Ne kličite ga,” je pozvala politične kolege. Kaja Kalas sicer vodi liberalno stranko estonskih reformistov.

Spomnimo, da je eden izmed tovrstnih naivežev, ki je dnevno po več ur na telefonski liniji s Putinom prav Emmanuel Macron.

Peter Truden