fbpx

Ukrajinci dobivajo bitko za Harkov

Ukrajinski vojak (Foto: epa)

Da je Ukrajina zelo verjetno dobila bitko za Harkov, je danes ocenil ameriški Inštitut za vojne študije (ISW).

Rusija je po navedbah ukrajinske vojske začela umikati svoje enote iz okolice Harkova na vzhodu Ukrajine, ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski pa je dejal, da nadaljujejo osvobajanje ozemlja v harkovski regiji. Zelenski je v petek v svojem večernem nagovoru državljanom sporočil, da nadaljujejo osvobajanje na območju Harkova. “Do danes smo osvobodili 1015 krajev, šest v zadnjih 24 urah,” je dejal.

Ameriški Inštitut za vojne študije pa je v svoji oceni po poročanju BBC zapisal, da so ukrajinske sile Rusiji preprečile, da bi obkolila drugo največje ukrajinsko mesto Harkov in Moskva se je očitno zdaj temu odpovedala. Harkov je bil od začetka invazije eden od ključnih strateških ciljev Rusije. V ISW sicer pravijo, da ne gre za popoln umik ruskih sil tako kot v primeru Kijeva, zato je to predvsem pomemben trenutek v vojni, ne pa preobrat.

Porušeni Harkov (Foto: epa)

Vojna bo dolgotrajna
Da je Rusija začela tretjo fazo vojne, ki bo dolgotrajno bojevanje, pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Viktor Andrusiv. Kot je pojasnil, je bila prva faza poskus, da bi v nekaj dneh zavzeli Ukrajino, ki je propadel, druga je bila obkoliti ukrajinske sile na več območjih ter jih poraziti, zdaj pa se začenja tretja faza. V njej bodo ruske sile branile doslej zasedena ozemlja, poroča STA. “To kaže, da načrtujejo dolgotrajno vojno,” je dejal. Moskva želi z zavlačevanjem vojne prisiliti Kijev k vdaji ter Zahod za pogajalsko mizo, je dodal.

Foto: epa

Sara Kovač