Estonska premierka Kaja Kallas: Rusijo bi od baltskih držav najbolje odgnala ameriška zastava!

Estonska predsednica vlade Kaja Kallas. (Foto: epa)

Estonska predsednica vlade Kallasova je pozvala k večji ameriški prisotnosti v baltskih državah, kar naj bi odvračalo Rusijo. Prav tako je pozvala Zahod, da ostane enoten in si ne privošči nobenega popuščanja Moskvi. 

Estonska predsednica vlade Kaja Kallas je za ameriški Financial Times dejala, da bi moral Nato okrepiti svojo prisotnost na vzhodnem krilu, torej v Estoniji, Latviji in Litvi, ne glede na to, ali Rusija napade Ukrajino. Slednjega se vse bolj bojijo številni zahodni poznavalci razmer, potem ko je Moskva ob meji nastanila prek 100 tisoč vojakov.

Dodala je, da bi Estonija rada videla “velike zaveznike, prisotne v njihovi regiji”. Šlo je za posredni poziv za nastanitev ameriških vojaških enot v baltski regiji, saj gre za edino veliko članico Nata, ki v regiji ni prisotna. Najboljše odvračanje sovražnika je po njenem prepričanju to, da imaš velike prijatelje.

Rusko razkazovanje mišic: tank T-72B na vojaški paradi v Moskvi leta 2020. (Foto: epa)

Tudi v šoli te ne ustrahujejo, če imaš močne in velike prijatelje, enako pa je tudi z odvračanjem (ruske) nevarnosti. Kot je še dejala, Rusijo najbolj odvrača prav ameriška zastava. Napetosti v baltskih in drugih državah se povečujejo zaradi ruskih namer v Ukrajini in Belorusiji kot tudi zahtev, da se Nato vrne na meje iz leta 1997, preden so se vojaškemu zavezništvu pridružile že omenjene baltske države.

Domen Mezeg