fbpx

EU soglasno do svežnja sankcij proti Rusiji; Putina ni na kazenskem seznamu

Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell (Foto: epa)

Države članice Evropske unije so v luči napetih razmer soglasno sprejele dogovor o sprejetju svežnja sankcij proti Rusiji zaradi priznanja neodvisnosti proruskih separatistov v Donecku in Lugansku na vzhodu Ukrajine. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je izpostavil, da bo sveženj močno boleč za Rusijo.

Evropska unija se je enotno strinjala, da bo sankcionirala 351 poslancev ruske dume, ki so glasovali za rusko priznanje samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk, poroča Euronews. V okviru svežnja pa so vključene tudi sankcije za posameznike in pravne osebe, ki prispevajo k spodkopavanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine ter na zmožnost dostopa ruskih oblasti do evropskih finančnih trgov.

Za sankcionirane bo veljala prepoved potovanj, kar pomeni, da jim ne bo dovoljen vstop ali tranzit prek ozemlja EU. “To je očitna eskalacija ruske agresije proti Ukrajini. S tem izkazujemo našo odločenost, da se odločno odzovemo na najnovejša dogajanja,” je na tiskovni konferenci v Parizu dejal Josep Borell.

Novi sveženj sankcij vključuje tudi omejitve za ruske banke in vladne organe, ki omejujejo njihov dostop do finančnih in kapitalskih trgov EU. Trgovina med državami EU in odcepljenimi regijami bo prav tako močno prekinjena, da bodo odgovorni res občutili posledice svojih nezakonitih in agresivnih dejanj. S prekinitvijo trgovinskih povezav želijo preprečiti Moskvi, da bi ta zbrala dodatna sredstva, ki bi jih lahko uporabila za financiranje vojskovanja v vzhodni Ukrajini.

Putin ni na seznamu
Nove sankcije je soglasno sprejelo vseh 27 držav članic na koncu izrednega zasedanja ministrov za zunanje zadeve v Parizu. Borrell je priznal, da bi blok “lahko šel še dlje”, vendar je bilo potrebno sklepati kompromise, da bi ugodili stališčem vseh držav. Opozoril je, da je blok pripravljen uvesti dodatne kazni, če se bodo razmere na meji poslabšale in postale bolj nasilne. “Na začetku nismo želeli pokazati vseh svojih kart,” je dejal in torkov paket sankcij označil za “prvi korak.” Potrdil je, da Putin ni na kazenskem seznamu.

Foto: epa

Do odziva bloka je prišlo po tem, ko sta ZDA in Združeno kraljestvo napovedala podobne poteze. “Bojimo se, a verjamemo, da se ta zgodba še ni končala,” je dejal Borrell. “Tveganje konflikta je resnično in preprečiti ga moramo za vsako ceno.”

Nina Žoher