EU Belorusiji zamrznila tri milijarde investicijskih sredstev, dokler se država ne demokratizira

Foto: epa

Voditelji 27 evropskih držav so se odločili prekiniti vse zračne linije z Belorusijo. Vsem beloruskim letalskim prevozom tako ne bo dovoljeno pristajanje kjerkoli znotraj držav EU. Dogodek se je zgodil po tem, ko so beloruske oblasti letalo, ki je bilo namenjeno v Litvo, preusmerili v Minsk. Letalo je bilo preusmerjeno v Minsk pod pretvezo, da jim grozi bomba, na krovu pa so aretirali opozicijskega aktivista Romana Protasevicha. 

Na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju so voditelji držav članic izdali dopis z zahtevo po takojšnji izpustitvi Protasevicha in njegovega dekleta Sofije Sapege. Pri tem so po poročanju RT še pozvali mednarodno organizacijo civilnega letalstva, da razišče nedeljski incident, ki ga je označil za “brez primere in nesprejemljivega”.

V nadaljevanju so pozvali tudi k dodatnim sankcijam proti Belorusiji in pri tem opozorili letalske družbe, da se izogibajo preletavanju Belorusije in držav članic. Podobno so tudi svetovali ostalim evropskim državam, da se izognejo preletavanju beloruskega teritorija.  Večina letalskih prevoznikov je že sporočilo, da se bodo izognili preletavanju Belorusije, med njimi denimo skandinavski SAS, Poljski LOT, Madžarski Wizzair in nemška Lufthansa. Irski Ryanair še tega ni storil, kljub temu, da je njihov generalni direktor v nedeljo označil za “državno sponzorirano ugrabitev” in “piratstvo”.

Diplomati zapuščajo Minsk
Let Ryanaira iz Grčije v Litvo, na katerem sta bila Protasevich in Sapega, je v Minsku zaradi poročanja o nevarnosti bombe pristal v sili – samo zato, da so jih lahko aretirali. Protaseviča iščejo v Belorusiji zaradi obtožb, da je spodbujal množične nemire na svojem nekdanjem delovnem mestu glavnega urednika varšavskega kanala Telegram Nexta. Trenutno je zaposlen v podjetju Belamova, ki ga je ustanovil Igor Losik, svetovalec za ameriške državne medije RFE / RL. Oba medija sta na seznamu ekstremističnih organizacij v Minsku, saj sta sodelovali s protestniki, ki so lanske predsedniške volitve razpisali za ukradene in zagovarjali spremembo režima v Belorusiji.

V znak solidarnosti z beloruskim opozicijskim aktivistom so solidarnost z njimi pokazali tudi na Poljskem (Foto: epa)

Evropski svet je poleg pozivov k izpustitvi Protaseviča in Sapege izrazil podporo Latviji zaradi “neupravičenega” izgona diplomatov iz Minska. Veleposlanik baltske države v Belorusiji je bil v ponedeljek izgnan v odgovor na dejanje latvijskega zunanjega ministra Edgarsa Rinkevicsa in župana Rige Martinsa Stakisa, ki sta z razstave svetovnega prvenstva v hokeju na ledu snela uradno zastavo Belorusije in jo zamenjala z rdeče-belo zastavo beloruske opozicije.

Sara Rančigaj