fbpx

Evroskupina odobrila novo posojilo Grčiji v višini 10,3 milijarde evrov

Foto: epa

Finančni ministri evroobmočja so se dogovorili tako o podaljšanju posojil Grčiji kot tudi o odpisu dolgov, kar so označili, kot pravijo, za velik preboj. 

Na pogovorih, ki so v Bruslju potekali pozno v noč, so se ministri držav članic EU dogovorili o novem posojilu Grčiji v višini 10,3 milijarde evrov. Odločitev so sprejeli samo dva dni po tistem, ko je grški parlament odobril krčenje javne porabe in povišanje nekaterih davkov, kot so to zahtevali mednarodni posojilodajalci. Prav tako so ministri Grčiji ponudili odpis dolgov.

Omejitev javne porabe in povišanje davkov je bila zahteva Mednarodnega finančnega sklada (MDS), ki pravi, da je grški javni dolg pri 180 % BDP-ja nevzdržen. Dogovor so objavili po koncu 11-urnih pogajanj med 19 ministri evroobmočja, poroča BBC.

Evropa in MDS zadovoljni z dogovorom
“Pri Grčiji smo dosegli velik preboj, ki nam omogoča, da vstopimo v novo poglavje grškega programa finančne pomoči,” je po pogovorih dejal predsednik evroobmočja Jeroen Dijsselbloem. Dodal je še, da je bil paket varčevalnih ukrepov pripravljen progresivno in je vesel, da bo mednarodni denarni sklad še naprej sodeloval. To je potrdil tudi direktor MDS za Evropo, ki je opozoril, da je grški dolg nevzdržen, in pozdravil spoznanje, da Grki pri tem potrebujejo pomoč.

Med ukrepi, ki jih je sprejel grški parlament, je tudi privatizacija, ki jo zahtevajo vsi finančni ministri evroskupine, pred grškim parlamentom pa so temu nasprotovali številni protestniki.

M. P.