fbpx

Evropska komisija o nadaljevanju migrantske politike s problematično Turčijo

Foto: epa

Evropska komisija bo danes predstavila poročilo, kako se izvaja dogovor o migrantih, sklenjen letos spomladi s Turčijo. Predstavljena bo trenutna porazdelitev migrantov v članicah Unije, obravnavana bosta problematika schengenskega območja ter nadzor notranjih meja.

Dogovor s Turčijo vsebuje načrt omejevanja nezakonitih migracij v Unijo, zlasti po balkanski poti. Turčija pričakuje, da bo v zameno za zaustavitev migracijskega toka dobila vizumsko liberalizacijo za svoje državljane, in sicer letos jeseni. V EU na drugi strani opozarjajo, da Turčija ni izpolnila pogojev za to, poleg tega pa so se razmere po poskusu državnega udara v Turčiji  precej spremenile.

Morda bi želeli prebrati tudi: Kako Erdoganova tajna policija ustrahuje Evropo

Danes naj bi komisar za migracije, Dimitris Avramopoulos, in podpredsednik Evropske komisije, Frans Timmermans, pojasnila, ali članice EU morda že lahko vračajo migrante v Grčijo. Po odločbi Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2011 je bilo to upočasnjeno, ker Grčija prosilcem za azil težko zagotavlja človeka vredne razmere v zbirnih centrih. Po izdatni evropski pomoči naj bi se to zdaj izboljšalo.

Komisija  naj bi predstavila tudi izvajanje preselitvene sheme beguncev v Uniji, ki kljub številnim obljubam držav članic EU  poteka zelo počasi, čeprav bi nekateri radi zaviranje tega procesa pripisali samo višegrajski skupini držav.

Morda želite prebrati, kako se spreminja tudi začetna nemška migrantska politika: Nemci vračajo migrante v države schengna, kjer so bili prvič registrirani – koliko jih bodo vrnili v Slovenijo?

Prav tako naj bi v Bruslju predstavili poročilo za ponovno vzpostavitev schengenskega območja v polni meri in odpravitev nadzora na notranjih mejah, uvedenega po lanski zaostritvi migracijske krize, kot poroča STA. Evropska komisija je načrtovala, da bi se moral nadzor končati do konca leta, a nekatere države temu niso naklonjene. Avstrija  je že nakazala, da si želi podaljšati sistematično izvajanje nadzora na mejah z Madžarsko in s Slovenijo.

A. B.