fbpx

Evropska komisija objavila smernice glede distribucije cepiva, ko bo to na voljo

Predsednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen. (Foto: EPA)

Evropska komisija je izdala dokument s smernicami za države članice glede distribucije cepiva, ko bo to na voljo. Ko bo na voljo varno in učinkovito cepivo proti covidu-19, bodo do njega hkrati dostopale vse države članice EU, sorazmerno s svojo populacijo. V začetnih fazah uvajanja, preden bo mogoče povečati proizvodnjo, bo skupno število odmerkov cepiva omejeno in določene bodo prednostne skupine prebivalstva za cepljenje.

Evropska komisija je v svojem najnovejšem dokumentu “Sporočilo Komisije Evropskemu parlamentu in Svetu – Pripravljenost na strategije cepljenja in uvedba cepiv covid-19”, uvedba cepiv, objavila smernice glede distribucije cepiva, ko bo to na voljo.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je člane pozvala, naj začnejo pripravljati strategijo cepljenja. Čeprav še nihče ne more z gotovostjo trditi, kdaj bomo prejeli varno, učinkovito in kakovostno cepivo, je Evroska komisija pohitela z objavo smernic. Če želimo, da bo cepljenje učinkovito, moramo priprave nanj narediti že prej, pravijo v Evropski komisiji. Ideja je, da s predstavljeno strategijo državam članicam EU pomagajo pri pripravi cepilnih kampanj in določitvi, katero skupino prebivalstva cepiti najprej, kako doseči pravično razdelitev ter kako zaščititi najbolj ranljive.

Razvoj cepiv je kompleksen in dolgotrajen postopek, zdaj pa bi ga radi takoj
Dokument tudi opozarja, da je razvoj cepiv izjemno zapleten postopek, ki običajno traja približno 10 let, zdaj pa bi ga radi proizvedli v 12 do 18 mesecih ali celo prej, ob tem pa ne ogrožali varnosti, kakovosti in učinkovitosti cepiv.  Zato bo cepivo, ko bo na voljo, najprej (in ga spodbujamo brezplačno) na voljo določenim kategorijam prebivalstva, Evropska komisija jih nekaj predlaga. Tako bi morali imeti tudi pri nas, podobno kot za primer gripe, prednost zdravstveni delavci in zaposleni v ustanovah za dolgotrajno oskrbo, starejši od 60 let, kronično bolni in nosečnice. Zanimivo je, da je Komisija na seznam uvrstila tudi “nujne delavce zunaj zdravstvenega sektorja”, med njimi pa izpostavlja učitelje, izvajalce varstva otrok, delavce v kmetijskem in živilskem sektorju, prometnem sektorju, policiste in nujne službe.

Foto: epa

“Triažni” seznam
Na seznamu so tudi “skupnosti, kjer ni mogoče vzdrževati fizične distance” (npr. spalnice, zapori, begunska taborišča), nato delavci, ki fizične oddaljenosti ne morejo vzdrževati (npr. v tovarnah, žagah in klavnicah) in ranljive socialno-ekonomske skupine, ki jih treba opredeliti glede na nacionalne okoliščine. Nadaljnje prednostne naloge in posebna priporočila za cepiva je mogoče določiti šele potem, ko so znane podrobnosti nekaterih izdelkov, kot so posebnosti in lastnosti cepiva, ocena njegove učinkovitosti in koristi za nekatere skupine ter zahteve v zvezi s skladiščenjem in dobavno verigo – piše v dokumentu.

V skladu z zgornjim časovnim razporedom so države članice Unije pozvane, da ciljnim skupinam prebivalstva do decembra omogočijo enostaven dostop do cepiva, bodisi glede na ceno bodisi glede na fizično bližino. Od oktobra do novembra je treba skrbeti tudi za to, da imajo službe za cepljenje zadostne zmogljivosti za dostavo cepiv, vključno s kvalificirano delovno silo ter medicinsko in zaščitno opremo. Ko gre za zahtevano delovno silo, bi morale države članice že razmisliti o najemu novega osebja in programov usposabljanja, ki bi lahko vključevali študente ali upokojeno osebje, piše v dokumentu.

Države bi morale zagotoviti tudi pogoje za uvedbo cepiv z različnimi lastnostmi, kar pomeni različne potrebe po skladiščenju in prevozu, s posebnim poudarkom na kapacitete prevoza v hladnih stanjih (do – 70 ºC).

Javnost mora biti obveščena o cepivih
Države se poziva, naj javnost obveščajo o koristih, tveganjih in pomenu cepljenja, da bi v zvezi s tem razvile zaupanje javnosti. Vsa cepiva bo morala odobriti Evropska agencija za zdravila v skladu s trenutnimi standardi varnosti in učinkovitosti. Ko je na voljo eno ali več cepiv proti covidu-19, je pomembno zagotoviti, da jih lahko službe za cepljenje pravilno dostavijo in razdelijo v določenih rokih in v skladu s hitrimi spremembami epidemioloških razmer, piše v dokumentu.

Odmerjanje
Evropska komisija je doslej omogočila dostop do potencialnih cepiv covid-19 trem podjetjem, in sicer AstraZeneca (300 milijonov odmerkov), Sanofi-GSK (300 milijonov odmerkov) in Johnson & Johnson (200 milijonov odmerkov). Komisija nadaljuje pogajanja o podobnih sporazumih z drugimi proizvajalci cepiv (CureVac, Moderna in BioNTech / Pfizer), s katerimi so pred časom vzpostavili komunikacijo na to temo.

Aleš Ernecl