Evropska unija pripravlja vzpostavitev mednarodnega tožilstva za vojne zločine v Ukrajini

Vladimir Putin (foto: epa)

Evropska unija pripravlja vzpostavitev urada mednarodnega tožilstva za vojne zločine v Ukrajini, je po današnjem neformalnem zasedanju pravosodnih ministrov v Stockholmu povedal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. To bo po njegovih besedah prvi korak za zagotavljanje odgovornosti za mednarodne zločine v Ukrajini.

Ministrom sem pojasnil, da delamo na možnosti vzpostavitve urada mednarodnega tožilstva v Haagu v okviru skupne preiskovalne skupine ob podpori agencije Eurojust. To mednarodno tožilstvo bo koordiniralo zbrane dokaze, predvsem za kaznivo dejanje agresije,” je pojasnil Reynders.

Po njegovih besedah ne gre za formalno odločitev na ravni EU, ampak za operacionalizacijo zbiranja dokazov. Povedal je, da potekajo zadnje razprave, da bi se vsi strinjali. To bo prvi korak za zagotavljanje odgovornosti za mednarodne zločine v Ukrajini, je še dejal Reynders.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. (Foto: epa)

Medtem pa se nadaljuje tudi razprava o vzpostavitvi posebnega mednarodnega sodišča ali pa hibridnega sodišča, pri katerem bi šlo za sodišče v Ukrajini z mednarodnih zastopstvom, je pojasnil komisar. Za vzpostavitev enega od teh sodišč bo potrebna čim širša mednarodna podpora, je zatrdil. “EU mora biti pri tem enotna, nismo še tam, a smo naredili velik napredek,” je dejal o razpravi o tem naslednjem koraku iskanja odgovornosti za zločine v Ukrajini.

Ukrajinski pravosodni minister Denis Maljuska, ki je na zasedanju sodeloval prek videopovezave, je po besedah švedskega ministra Gunnarja Strömmerja pozval k praktičnemu pristopu k pregonu zločinov. Pomembno je zgolj, da se najde nek način, ki bo deloval v praksi, ni pa pomembno kakšen.

Komisar je povedal še, da je bilo doslej v Ukrajini dokumentiranih skoraj 65.000 primerov, pri katerih bi lahko šlo za mednarodne zločine. 14 članic EU pa je sprožilo nacionalne preiskave tovrstnih zločinov v okviru univerzalne jurisdikcije, navaja STA.

Te številke kažejo, da imamo opravka z največjim obsegom dokumentiranih vojnih zločinov vseh časov,” je poudaril Reynders. Zagotoviti je treba, da ti zločini ne bodo ostali nekaznovani, je še dejal.

Andrej Žitnik