fbpx

Evropske borze v prostem padu: V prvi uri trgovanja izgubili tudi devet odstotkov!

Foto: epa

Delniški indeksi na pomembnejših borzah v Evropi so nov trgovalni teden začeli z globokim padcem, v prvi uri trgovanja so izgubili tudi devet odstotkov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom je bil okoli 10. ure 8,11 odstotka nižje kot v petek. Frankfurtski DAX je v tem času izgubil 8,12 odstotka, londonski FTSE 100 7,11 odstotka, pariški CAC 40 pa 9,21 odstotka. Milanski FTSE MIB je bil nižje za 7,73 odstotka, dunajski ATX za 8,94 odstotka, züriški SMI je izgubljal 7,67 odstotka.

Delnice se cenijo kljub obsežnim ukrepom centralnih bank na čelu z ameriško, ki si prizadevajo za spodbudo gospodarstvu, ki je na udaru zaradi pandemije koronavirusa. Analitiki ocenjujejo, da je na trgu znova medvedji trend, pri čemer trg navzdol potiskajo delnice bank. Zmanjšanje obrestnih mer na ničlo bo zmanjšalo posojilne marže, hkrati se bo po pričakovanjih povečalo število slabih posojil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: STA

Delnice letalskih prevoznikov prav tako strmoglavile
Strmoglavile so tudi delnice letalskih prevoznikov. British Airways, Iberia in Air France so napovedali drastično zmanjšanje letov v aprilu in maju.

V rdečem so končale tudi borze v Aziji. Tokijski Nikkei 225 je izgubil 2,46 odstotka, šanghajski SSE Composite 3,40 odstotka, hongkonški Hang Seng 4,03 odstotka, seulski Kospi 3,19 odstotka in singapurski STI 5,06 odstotka. Tečaj evra glede na dolar se danes zvišuje. Na borzi v Frankfurtu je bil tečaj evra nekaj po 10. uri pri 1,1212 dolarja, kar je en odstotek manj kot ob koncu trgovanja v petek.

STA, H. M.