fbpx

Evropski komisar Breton: EU ne potrebuje Sputnika V

Komisar za notranji trg Thierry Breton. (Foto: epa)

Evropska unija ne potrebuje ruskega cepiva Sputnik V za covid-19 in lahko z evropsko proizvodnjo doseže imuniteto po celini, je v nedeljo v komentarju dejal vodilni izvršni direktor EU, kar je povzročilo reakcijo proizvajalca cepiva.

Evropski komisiji so očitali počasno zagotavljanje cepiv. EU se namreč sooča z naraščajočim številom primerov, program cepljenja nekdanje članice Velike Britanije pa je vse hitrejši. Navkljub temu je komisar za notranji trg, Thierry Breton, glede ruskega cepiva Sputnik V, za televizijo TF1 dejal naslednje: “Absolutno ne potrebujemo Sputnika V.

Danes smo očitno sposobni do konca junija dostaviti od 300 do 350 milijonov odmerkov, zato imamo do 14. julija (državni praznik v Franciji, Dan Bastilje) možnost doseči celotno celinsko imunost,” je dejal.

Prednost Evropejcem
Breton je ponovil prejšnji komentar, da bi morala EU pomagati Rusiji pri izdelavi cepiva, če bi bilo to potrebno, toda prednost pa bi morali imeti Evropejci, je dejal. “Odmerki so na voljo, zdaj morajo ljudje sprejeti cepljenje in da imamo logistiko,” je dejal. V seriji objav na Twitterju je proizvajalec cepiv Sputnik Bretonu očital, da je “očitno pristranski”.
Evropejci želijo izbiro varnih in učinkovitih cepiv, ki jih doslej niste zagotovili,” je dejal. “Če je to uradno stališče EU, nas obvestite, da zaradi vaših političnih pristranskosti ni razloga, da bi zaprosili za odobritev EMA. Še naprej bomo reševali življenja v drugih državah.” Evropska agencija za zdravila (EMA) je začela tekoči pregled cepiva Sputnik V v začetku tega meseca.
Aleš Ernecl