fbpx

Evropsko poslanko Romano Tomc šokirale zadnje novice z Malte: Da sledi umora novinarke vodijo v kabinet predsednika vlade, je nezaslišano!

Daphne Caruana Galizia (foto: epa).

“Zadnje novice z Malte pa so me popolnoma šokirale. Stanje v tamkajšnji politiki je očitno še bolj katastrofalno, kot sem si predstavljala. Korupcija, zlate vize, računi v davčnih oazah. Da sledi umora vodijo v kabinet predsednika vlade, je nezaslišano. Vsak odgovoren politik bi takoj odstopil,” je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu izpostavila evropska poslanka Romana Tomc.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o spoštovanju pravne države in nedavnih odkritjih po umoru novinarke Daphne Cuarane Galizie na Malti, namreč izkazalo se je, da je tamkajšnje stanje v politiki katastrofalno. Sledi umora vodijo v kabinet predsednika vlade.

Dvojna merila socialistov
“Dve leti si že družina umorjene malteške novinarke in njeni rojaki prizadevajo, da pridejo do resnice,”
je izpostavila evropska poslanka Romana Tomc. “Zadnje novice z Malte pa so me popolnoma šokirale. Stanje v tamkajšnji politiki je očitno še bolj katastrofalno, kot sem si predstavljala. Korupcija, zlate vize, računi v davčnih oazah. Da sledi umora vodijo v kabinet predsednika vlade, je nezaslišano. Vsak odgovoren politik bi takoj odstopil.”

Evropska poslanka Romana Tomc.

V razpravi je veliko evropskih poslancev pozvalo k takojšnjemu odstopu malteškega predsednika vlade. “Nezaslišano je, da so dve leti nazaj nekateri moji kolegi malteško vlado poskušali celo opravičevati, še danes želijo preusmeriti pozornost na druge države v Evropski uniji. In to ravno tisti, ki so na drugi strani kar tekmovali v obsodbah vlad, ki ne pripadajo njihovi politični opciji. Dvojna merila, dvojna morala,” je razpravo komentirala Romana Tomc.

Tomčeva je še pozvala Evropsko komisijo, da vzpostavi vse možne podlage za pošteno presojo delovanja pravne države in naj pri pogojih presojanja kršitev poskrbi za enake kriterije, saj se korupcija, politični umori in nedelujoča pravna država dogajajo tudi drugje.

Hana Murn