fbpx

Evropsko sodišče za človekove pravice na hrvaškem primeru razsodilo, da je tudi ostrejša kritika sodnikov dovoljena

Foto: iStock

Hrvaška sodišča so s kaznovanjem časnika, ki je objavil članek, v katerem je kritiziral ravnanje sodnika na zadarskem sodišču, kršila pravico do svobode izražanja, je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Posamezniku ni mogoče prepovedati kritiziranja pravosodnega sistema, razen če gre za resno škodljive in neutemeljene napade, je opozorilo sodišče.

Celotna zgodba se je pričela, ko je hrvaški tednik Narodni list leta 2008 objavil članek, v katerem je bil kritičen do sodnika na zadarskem sodišču, ki se je udeležil zabave kontroverznega lokalnega podjetnika, s čimer naj bi bil v konfliktu interesov. Sodnik je proti izdajatelju tednika sprožil civilno tožbo, sodišče pa je leta 2010 razsodilo, da je bil članek žaljiv ter da je šlo za osebni napad na sodnika, na njegov ugled in dostojanstvo. Izdajatelju je naložilo plačilo odškodnine v višini 6.700 evrov.

Tudi ostrejša kritika je dovoljena
Pritožbi izdajatelja Narodnega lista sta zavrnili tako splitsko sodišče kot hrvaško ustavno sodišče, zato se je ta obrnil na ESČP. Sodišče v Strasbourgu je soglasno odločilo, da gre v tem primeru za kršitev 10. člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki se nanaša na svobodo izražanja. Posamezniku ni mogoče prepovedati kritiziranja pravosodnega sistema, razen če gre za resno škodljive in neutemeljene napade, je opozorilo sodišče.

Članek je obravnaval vprašanje, ki je bilo v javnem interesu, in sicer vprašanje delovanja tega sistema. Čeprav je bil članek oster, pa ni bil žaljiv, je presodilo sodišče. Način, kako je bil članek napisan, ni bil nezdružljiv s pravico do svobode izražanja v okviru evropske konvencije. Poleg tega je bila odškodnina, ki je bila naložena izdajatelju, nesorazmerna in bi lahko po prepričanju sodišča odvrnila odprto razpravo o vprašanjih javnega interesa, še poroča STA.

C. Š.