fbpx

Evropsko sodišče za človekove pravice zavrglo pritožbo koruptivnega slovaškega sodnika!

Bivši slovaški sodnik Richard Molnár je bil obsojen korupcije. (Foto: Novy Čas)

Saga o sojenju slovaškim sodnikom, o kakršni lahko pri nas zaenkrat le sanjamo, se nadaljuje. Ena zadnjih informacij s tega področja, se nanaša na to, da je Evropsko sodišče za človekove pravice zavrglo pritožbo glede kršenja pravic sodniku Richardu Molnárju v zvezi z njegovim pridržanjem. Slednjega je sicer podprlo slovaško ustavno sodišče. 

Zgodba o sojenju slovaškim sodnikom se nadaljuje. Tokrat je znova na tnalu nekdanji deželni sodnik Richard Molnár. Ena zadnjih informacij izpred nekaj dni se nanaša na to, da je Evropsko sodišče za človekove pravice zavrglo obtožbo, da naj bi mu bile kršene pravice v zvezi z njegovim pridržanjem, ki ga je sicer odobrilo tamkajšnje ustavno sodišče. Kot je že znano, so 11. marca lani pripadniki Državne agencije za boj proti kriminalu (NAKA), pridržali 13 sodnikov v okviru operacije Nevihta. Več izmed njih je bilo obtoženih kaznivih dejanj, kot so korupcija, poseganja v neodvisnost sodstva in oviranje uveljavljanja pravice. O dogajanju je javnost obveščalo slovaško pravosodno ministrstvo, poroča noviny.sk.  

Tako je bil Molnár marca 2020 obtožen kaznivega dejanja prejemanja podkupnine. Ob tem je prva namestnica generalnega državnega tožilca, na ustavno sodišče vložila prošnjo za soglasje k njegovemu pridržanju. Pritožnik je imel možnost v postopku pred sodiščem, podati pripombo na predlog, vendar je 12. marca 2020 slovaško ustavno sodišče privolilo v njegovo pridržanje. Nato je na zahtevo ustreznega tožilca, specializirano kazensko sodišče pritožnika odvedlo na tako imenovano tajno zaslišanje in odredilo njegovo nadaljnje pridržanje. Njegovo odločitev je potrdilo tudi vrhovno sodišče Slovaške republike (NS SR). Kot je že bilo navedeno, se je Molnár zatem obrnil na Evropsko sodišče, rekoč da so bile kršene njegove pravice glede osebne svobode in varnosti ter pravica do poštenega sojenja, vendar je Evropsko sodišče pritožbo zavrnilo. 

Na Slovaškem so bili pred sodišče postavljeni tudi številni skorumpirani policijski uradniki, tožilci in sodniki. (Foto: info.sk)

Domen Mezeg