fbpx

Megalomanski sodni primer, povezan s korupcijo na Slovaškem, dodobra pretresel policijo, tožilstvo in sodstvo!

Na Slovaškem so bili pred sodišče postavljeni tudi številni skorumpirani policijski uradniki, tožilci in sodniki. (Foto: info.sk)

Slovaška nacionalna kazenska agencija še naprej pojasnjuje korupcijo v tamkajšnjem sodstvu. Policija je iz pripora na zaslišanje pospremila poslovneža Zoroslava Kollárja in deželnega sodnika Richarda Molnárja. Gre le za enega v verigi primerov korupcije na slovaških sodiščih. 

Na slovaškem v zadnjem času sodijo tudi sodnikom zaradi korupcije na tamkajšnjih sodiščih. Tokrat sta se v rokah pravice znašla poslovnež Zoroslav Kollár in deželni sodnik Richard Molnár. Oba sta obtožena korupcije. Molnár zaradi večkratnega krnjenja neodvisnosti sodišča in sprejemanja podkupnin ter se nahaja v priporu že vse od marca. Podjetnik Kollár pa je v priporu od 27. oktobra zaradi kaznivih dejanj, povezanih z manipulacijo sodnih postopkov v primeru spora med podjetji Slovakia ring s.r.o. in Doprastav a.s. Kollárja je sicer tožil Doprastav, saj naj bi se na sodišču potegoval za razsodbo v svojo korist, in sicer preko poznanstev z nekaterimi sodniki, poroča noviny

Sodnik Vladimír Sklenka je poročal policiji o obeh. V preteklosti je sicer že priznal, da ga je podkupoval tudi preganjani Marian Kočner. Na Slovaško pa je prispel tudi nekdanji češki notranji minister Tomáš Sokol, da bi v primeru korupcije v pravosodju zagovarjal priznanega poslovneža Kollárja. Dvema slovaškima odvetnikoma se je tako pridružil še češki. Znano je, da gre za najresnejšo preiskavo v pestri zgodovini slovaške korupcije. Bivši češki notranji minister je primer Kollárja vzel v lastne roke predvsem zato, ker gre za velikanski primer, za katerega v celotni Evropi ni mogoče najti podobnega. Gre za tretje zaslišanje odkar je bil aretiran. Sodniku Molnárju pa se očita, da je prejemal podkupnine in manipuliral s tožbami. Gre za megalomanski sodni primer, ki je povezan s korupcijo v primeru drugih sodnikov. 

Nekdanji slovaški premier Robert Fico (foto: EPA)

Slovaški mediji so bili v zadnjem mesecu polni šokantnih poročil o odmevnih primerih korupcije med policisti, tožilci in sodniki, vključujoč izsiljevanje, grožnje in podkupnine. V zadnjem letu je bilo na ducate pomembnih uslužbencev organov pregona obtoženih korupcije. V zadnjih treh mesecih pa je policija aretirala vse višje policijske uradnike, ki so svoje položaje zapustili v obdobju po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke leta 2018. Aretiran je bil tudi posebni tožilec Dušan Kovačik, ki naj bi vodil boj proti največjim kriminalcem na Slovaškem. Kuciak, 27-letni novinar, in njegova zaročenka Martina Kušnirova, sta bila ustreljena na njunem domu, februarja 2018.

Teden po umoru novinarja Kuciaka so Slovaško zajele velike demonstracije proti korupciji
V mesecih pred njegovim umorom, je Kuciak objavil več preiskovalnih poročil o poslih pomembnega slovaškega poslovneža Mariana Kočnerja, ki je bil tesno povezan z glavnimi politiki in tujimi kriminalnimi združbami. Kočner trenutno prestaja 19-letno zaporno kazen zaradi korupcije. Obsojen je bil 27. februarja 2020. Teden zatem, ko sta bila novinar in njegova zaročenka umorjena, so se po vsej Slovaški razširile velike demonstracije proti korupciji in največje demonstracije v tej deželi po padcu komunizma leta 1989. Zaradi teh protestov je premier Robert Fico odstopil, odstopila pa sta tudi notranji minister in šef policije. Domnevni so-zarotniki, ki naj bi načrtovali umor Kuciaka so bili aretirani septembra 2018, Kočner pa je bil v naslednjem letu obtožen kot naročnik umora.

Tudi slovensko sodstvo bi si zaslužil preporod, kot ga pravkar doživlja slovaško. Zaradi “fosilnih ostalin” med slovenskimi sodniki, se dogaja, da številni primeri kriminalnih dejanj ne dočakajo epiloga. Spomnimo se samo nedotakljive družine Janković in ukradenih parlamentarnih volitev, ko je bil aktualni premier Janez Janša po krivici zaprt tik pred volitvami. Svetovno gospodarski forum je v svojem letnem poročilu za leto 2019, ki govori tudi o indeksu neodvisnosti sodstva posameznih držav, Slovenijo uvrstil na nezavidljivo 82. mesto, medtem ko se na primer Grčija nahaja na 83. mestu. Pred Slovenijo se na primer nahajajo: država v južni Afriki po imenu Lesoto, Gruzija, Gvineja, Tunizija, Alžirija, Kenija, Kazahstan, Šrilanka, Tajska, Pakistan, Romunija, Gana, Indija, Kitajska, Bocvana, Ruanda in Egipt. Nedaleč za njo pa se nahajajo države kot so: Vietnam, Burkina Faso, Nepal, Bolgarija in Etiopija. Podatek pa ni presenetljiv glede na to, da imajo pri nas sile kontinuitete še vedno svoje lovke po slovenskih sodiščih.

Domen Mezeg