fbpx

Facebook v novem sporu, tokrat z avstralsko vlado

Facebook in Avstralija na nasprotnih bregovih zaradi novičarskih vsebin. (Foto: epa)

Ukrep družbe Facebook, da “odprijatelji” Avstralijo, niso bili všeč, če smemo uporabiti evfemizem, avstralskemu premierju Scottu Morrisonu, ki je v četrtek kritiziral velikana družbenih omrežij.

Kaj se je zgodilo: Facebook je Avstraliji zagrozil, da ji bo odvzel domeno, če bo silila avstralske medije v plačilo novic, pred dnevi pa je izbrisal domeno z novicami avstralskih medijev. To je vplivalo tudi na državno televizijo in določene medijske mehanizme, ki so nujni za osveščanje državljanov o stanju pandemije. Morrison je dejanja Facebooka označil za “arogantna” in “razočaranje”.

Ti ukrepi bodo le podkrepili pomisleke, ki jih vse več držav izraža glede [vedenja] podjetij BigTech, ki menijo, da so večje od vlad in da pravila zanje ne bi smela veljati,” je zapisal Morrison v objavi na Facebooku.

Morda lahko spreminjajo svet, vodijo ga pa ne
Morda spreminjajo svet, a to še ne pomeni, da ga vodijo,” je dejal avstralski vodja. Morrison je dejal, da se Avstralija ni in se ne bo ustrašila velikega tehnološkega podjetja, ki skuša izvajati pritisk na državni parlament, ko glasuje o zakonu, ki bi Facebook in Alphabet naredil za izjemi, ki ne bi rabili plačevati. Premier je dejal, da Avstralije Facebook ni prestrašil z grožnjami, da bo zapustil državo. “Facebook spodbujam k konstruktivnemu sodelovanju z avstralsko vlado, kot je Google pred kratkim pokazal v dobri veri.

Avstralski premier Scott Morrison. (Foto. epa)

S potezo Facebooka ogrožena obveščenost Avstralcev
Zakaj je pomembno: Facebook je v sredo izbrisal novice avstralskih medijev, ukrep pa je prizadel tudi avstralsko radiotelevizijo, ki jo financira vlada, poroča Reuters. Ukrepi Facebooka so vplivali tudi na račune lokalnih vlad, ki zagotavljajo informacije o trenutni pandemiji in drugih izrednih razmerah. Prizadete so bile tudi nevladne organizacije in dobrodelne organizacije. Ta mesec je podjetje, ki ga vodi Sundar Pichai, v Avstraliji uvedlo platformo News Showcase, ki ponuja plačljive novice.

Vodja Facebooka Mark Zuckerberg s škodljivimi potezami ruši ugled največjega socialnega omrežja. (Foto: epa)

To pa še ni vse: Google je prejšnji mesec zagrozil, da bo Avstralcem odvzel iskalnik, če ga bo država prisilila, da lokalnim medijem plačuje za vsebine. Rezultat vmešavanja v finančni protivrednosti: Delnice Facebooka so se v sredo zaključile 0,15 odstotka nižje in znašajo 273,57 ameriških dolarjev.

Aleš Ernecl