[Foto] Grozljivo pustošenje neurja od Istre do Dalmacije: kar 130 plovil odneslo na obalo, avtokampi na tleh!

Jadrnica v Biogradu (Foto: Fb)

Močno neurje je ponoči prizadelo hrvaško obalo – od Istre pa do Dalmacije so zabeležili kar 130 nasedlih plovil, ki jih je močan veter odnesel na obalo. Žalostna je tudi podoba avtokampov, kjer je nastala velika gmotna škoda. V Italiji pa so zaradi posledic umrli trije ljudje.

S petka na soboto so ob hrvaški obali divjala močna neurja s tragičnimi posledicami. Hrvaški mediji poročajo, da so zaradi posledic močnega vetra našteli 130 primerov nasedlih plovil, ki jih je veter odnesel na obalo, nastala je ogromna gmotna škoda.

Kot poročajo s hidrometeoroloških postaj, so med deseto in dvanajsto uro ponoči zabeležili hitrost vetra do 120 kilometrov na uro, kar je ustvarilo velike valove, usodne za številne barke in čolne. Zabeležili so kar 130 primerov nasedlih plovil, informacij o pogrešanih ali ranjenih niso prejeli, so pa v neurjih v Italiji umrle tri osebe.

Image may contain: sky, ocean, outdoor, water and nature

Foto: Fb

Prav tako je močan veter podrl številna drevesa, ki so kot domine padala po cestah, parkiriščih in avtokampih. Na območju Trogirja so ostali tudi brez elektrike.

Avtokamp Valkanela.

V Zagrebu je bilo neurje kratko, a je povzročilo znatno gmotno škodo. Več dreves je padlo na ceste, zrušil se je električni drog, gasilci so morali enajstkrat posredovati.

V kampu v Samoboru v zagrebški županji so bili poškodovani trije Nemci, eden huje, ko je strela zadela plinsko bombo, ki je nato eksplodirala. Vse so oskrbeli v bolnišnici in so izven življenjske nevarnosti, poroča index.hr.

V nadaljevanju objavljamo slike z različnih prizadetih območij:

Avtokamp Valkanela

Image may contain: sky, outdoor, water and nature

Biograd.

Image may contain: sky, ocean, outdoor, water and nature

Murter. (Foto: Fb)

Image may contain: outdoor and water

Povile v bližini Novega Vinodolskega. (Foto: FB)

Image may contain: ocean, outdoor, water and nature

Novalja na Pagu. (Foto: Fb)

Image may contain: ocean, sky, outdoor, nature and water

Kraljevica. (Foto: Fb)

Peter Truden

 • Sweet Sue

  Zakaj ljudi strašite z ‘grozljivimi’ neurji?? Neurja so vedno bila in bodo. Če močan veter podre nekaj trhlih ali previsokih dreves ni to nič grozljivo, ampak logično. Kot je logično tudi, da na območjih burje in morja, veter razmeče pleh in platno. Ģrozljivo je, ko ruva kamnite hiše iz temeljev….do tega pa ni prišlo…še:)).
  Človek za uživanje pride tudi na tvegana področja. Za posledice pa ni krivo vreme, ampak nepremišljenost. Hecno je, da ob vsem tem ‘napredku’ v primerjavi s preteklostjo, počnemo čedalje večje neumnosti. Gradimo na poplavnih in plazovitih področjih, spreminjamo reliefe s podiranjem hribov in trebljenjem ter zanemarjanjem gozdov, zajezujemo, in posegamo v naravo na nepremišljen in pohlepen način. Sem kreacionistka. Verjamem v Boga, ki je zemljo dal človeku v upravljanje, gospodarjenje in uživanje. Ampak tudi če si povabljen k prepolno obloženi mizi, je grdo požret vse naenkrat. Ponavadi pa tudi smrtno nevarno.
  V kampih je veter od nekdaj razmetaval. Več bo tam pleha, več bo škode. Pod soncem nič novega…

  • Edi Puc

   .. nevem če imaš prav. Da se lahko voziš po hrvaškem morju je potrebno plačti poseben davek za nesreče, svetilnike itd….. NISEM ZASLEDIL, da bi hrvaški DHMZ, bora,gekom in podobno sranje POSEBEJ OPOZARJAL o nevarnosti nevihte, o umiku v marine. …. Rradarska slika ki jo nudijo je za k.. po moje se bi morali vse ti nesrečnki združiti in jih tožiti, saj NE SKRBIJO V ZADOVOLJIVI MERI za varnost amaterskih morjeplovcev ter turistov…. razen za pobirajo denarja, ostalo pa tako, tako….

   • Perkele

    Dhmz nad Dalmacijo sploh nima radarja, zadnja radarska črna luknja v Evropi.

   • stajerc5

    Ne seri! Vsak, ki je posteno naredil permit in navigacijo, vedno poslusa kanal “Za moreplovce”, v vseh moznih jezikih. Vremenska karta in napovedi z vsemi opozorili, so ze najmanj 24 ur prej zunaj. Plujem ze 35 let in sem se vedno lahko skril v kaksen sencen zaliv, preden se je zacelo! Se enkrat, ne seri!!!

  • Kapodistrias

   Drži, absolutno se strinjam.

 • Skrajno Desni

  V Sredozemlju pa nič potopov golazni.

 • to_mi_delaj

  Ko bi se nad naso vlado zapihal tak veter

  • samotoje

   Adijo komikova žele frizura.

 • GverilaStyle

  saj je prav, da jim mati narava vse uniči…..Istra je itak bila Slovenska in dokler nebo spet naj jim vse sesuje!!!!

  • Stajerka

   ….bedak…..dupli….

  • rdečicvet

   žalostno – večinoma slovenskim turistom – Istra ..zdej si ti na vrst / škodoželjna !

  • tomven

   Sesula je tudi imovino tujcev, ne samo hrčkov… Naj to naredi pozimi ko no nobenega…

  • Felikss_AH

   Verjetno še Castro, Che, Mao, Pol-Pot (in celo Fajonova) niso bili taki kreteni kot ti. Tebi so ostanki humanoidne pameti v lobanji blizu totalne odpovedi pred napadi tvojeg gverilskeg idiotizma

  • Kapodistrias

   Kreten!

 • Garbage man

  Kaj pa Milći pravi?

 • Mirko

  Koliko NGO ladij, ki rešujejo brodolomce v Sredozemlju (Jadran je del Sredozemlja) je sodelovalo pri reševanju teh 150 ladj in potnikov na teh 150 ladjicah. A ja, nobena, ker so Evropejci, oni pa skrbijo itak za zamenjavo Evropejcev s tujerodnimi radikalnimi ilegalnimi migranti.

 • tretjerazredni

  No, zato je življenje na obali lepo sami par mesecev na leto, pa še takrat lahko takšne oluje odnesejo vse v nekaj minutah.
  Največji problem so marine, ki so največkrat improvizirane, niso dovolj utrjene in ne blokirajo, ne razbijejo udarnih valov, ulice nimajo divolj široke kanalizacihe, stavbe pa večkrat niso postavljene pod pravim kotom, saj morajo rezati veter v smeri od koder piha burja.
  To so pač posledice mešanja dveh civilizacij, avtohtona italijanska je gradila okolje za trajno, dnevno bivanje, naturalizirano hrvaško populacijo skrbi predvsem turizem in industrija, tistega vmes pa niso nikoli razvijali.
  Niso pa zaenkrat nevihte spet tak problem, ladje niso zgrajene tako kot avtomobili, to do plavajoči čebri, projektirani za zibanje na vodi in podrsavanje ob morska tla, večji problem bo erozija obale in tal, saj parcele niso namemjene trajnemu bivanju in redko kateri lastnik vlaga še v utrjevanje teras.

 • bubamara

  Bodi Slovenceljni. 2B€ bodo pustili v NDH, pa še jahte jim je zmetal na sveto Ustaško obalo. Smrk.

  • xtc

   Tako je prav.
   !Ustaše ” morajo podpreti saj rabijo poleg JJ še dežurne Fašiste ,ki jih preganjajo.

  • Olga101

   Očitno ni bila tako sveta, ker jo je Pavelić podaril Italijanom! Komunisti, nacisti in fašisti vedno proti lastnemu ljudstvu!

 • Dragan Krstič

  Hrčki molijo da samo po kampih piha nevera da se znebijo paštetarskih slovenskih prikoličarjev.